Над 50 млади програмисти демонстрираха уменията си в Европарламента в рамките на инициативата „EUDojo“ , подкрепена от посланика на дигиталните умения Ева Паунова

Във вторник, 18 октомври 2016 г., посланикът на дигиталните умения и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова се включи в третото издание на „EUDojo“ – събитие, обединяващо млади програмисти от цяла Европа с евродепутати от всички страни-членки на ЕС. „EUDojo“ се провежда в рамките на годишната инициатива на генерална дирекция Съобщителни мрежи, съдържание и технологии на Европейската комисия Европейска седмица на програмирането 15 – 23 октомври 2016 г.

Младите програмисти се събраха в Брюксел от Ирландия, Италия, Румъния, Холандия и Белгия. За първи път в събитието се включиха представители от България – Мария и Дара. „Само преди ден престижното издание Файненшъл таймс припозна усилията на България да се превърне в IT столица на Балканите. За да се случи това, ключов фактор е преборването с недостига на кадри с нужните умения. Опитът с технологиите, също така, е основна част от Новата програма за уменията на ЕК, по която съм докладчик на Групата на ЕНП“, заяви Паунова, която е посланик на кампанията за електронни умения на ЕК eSkills for Jobs 2015-2016, както и на инициативата „CoderDojo“.

Организатори на „EUDojo“ са глобалната общност от клубове за млади програмисти-доброволци „CoderDojo“ и евродепутатът от Групата на ЕНП Шон Кели. Европейска седмица на програмирането предвижда събития във всички страни членки на Европейския съюз. Тази година инициативата поставя рекорд с 9 хил. събития, провеждащи се в 53 държави. В България ще се проведат над 55 събития в градовете Варна, Русе, Видин, Враца, Благоевград и София. Пълен списък на мероприятията в страната можете да намерите на адрес: http://events.codeweek.eu/search/?country_code=BG&past=no.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *