София

София успя да се нареди сред най-прогресивните столици в Европа и икономически е един от най-бързо развиващите се градове в целия свят.

В основата на това развитие са бизнеси с голяма добавена стойност – стартиращи компании, технологични фирми, иновативни бизнеси в различни браншове.

С генералния секретар на ЕНП Антонио Лопес на гости в Столична община

София е сред дигиталните и технологични лидери в Европа

Ева Майдел е родена и израснала в София. Днес тя е един от най-важните застъпници на европейско ниво за още повече възможности за бизнес екоситемата в града.

В последните години евродепутатът работи активно за превръщането на София в дигитален и технологичен лидер на континента. В резултат на положения труд в тази посока през 2017 г. нейният роден град получи координаторското място по тема „Дигитален преход“ в новия европейски градски план за развитие.

Столицата също така прие една от първите в Европа Стратегии за интелигентна специализация на града. В града е позициониран домът на 22 компании, извършващи научни изследвания и развойна дейност, София Тех Парк. Градът разполага с нови инфраструктури за трафик с актуализация в реално време, а през 2016 г. Столична община проведе първия си 24-часов хакатон.

Ева Майдел подкрепя не само тези процеси, но и конкретни политики, които ще имат дългосрочен ефект върху икономиката на София и България: Единния цифров пазар или Европейския фонд за стратегически инициативи (ЕФСИ). Нещо повече: тя често среща представители на най-големите технологични фирми в света. Пред тях евродепутатът представя София като дигитална столица на новите пазари и средище на младите таланти в технологиите.

В търсене на диалога с гражданите на София

Ева Майдел е много активна със срещи с гражданите на града. Tя непрекъснато търси диалога със софиянци и насърчава начините на взаимодействие между европейските институции и гражданите.

Същевременно тя е в близък контакт и с хората, oито взимат решенията за  бъдещето на София.

През 2018 г. София беше столицата на Европа за 6 месеца по време на първото българско председателство на Съвета на ЕС. Безупречната организация и реализация бяха признати от всички гости, медии и анализатори. В партньорство със Столична община Ева Майдел организира в центъра на града информационна изложба, посветена на българското председателство. През май 2018 г. Ева Майдел, Европейския съвет за вънпна политика и Центърът за изследвания Вилфред Мартенс бяха домакини на форум на високо ниво в София на тема „В диалог със Западните Балкани“, в което участваха премиерите на България и Хърватия Бойко Борисов и Андрей Пленкович, министри и над 50 представители от гражданския сектор от всички балкански страни.

През 2017 г. тя участва в дебата за бъдещето на Европейския съюз „60 години cлед Рим: Да изгpадим заедно европейската демокрация“. Ева Майдел говори на форума „Бъдещето на Европа. Българското председателство 2018 и приоритетите на българския бизнес и общество”, организиран от Българския форум на бизнес лидерите и Европейския съвет за външна политика. В голямата конференция „Предприемачество за растеж“ Майдел се включи заедно с европейският комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска и министър-председателя на България Бойко Борисов. През февруари 2017 г. Ева Майдел организира в София кръгла маса на българските Финтек компании.

През 2016 г. тя се включи в Webit, най-големия форум за технологии и предприемачество в Източна Европа, конкурса ИТ мениджър на годината, бизнес форума „София – град на новите технологии и новите възможности“, Конференция Образование 2016, състезанието Социални иновации, в срещи за информационната кампания за Европейския фонд за стратегически инициативи. През 2015 г. тя участва в кръгла маса на тема: „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“.