#Regulation­4Innovation

Regulation4Innovation e конференция на високо равнище, която се провежда в Брюксел.

Tя среща водещи експерти в областта на технологиите, които обсъждат най-важните теми в сектора. До момента екипът на Ева Майдел е организирал три издания на конференцията – през 2016, 2017 и 2019 г.

С еврокомисаря Карлош Моедаш на първото издание на Regulation4Innovation

Насърчаване на иновациите и дигитализацията: Regulation4Innovation през 2016 г.

Първото издание на конференцията се проведе на 25 май 2016 г. В двата ѝ дискусионни панела участваха високопоставени политици: еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, еврокомисарят по иновациите Карлош Моедаш, както и министърът по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън. Сред представителите на бизнеса личаха имената на Мартин Лоренцон, съосновател и председател на Борда на директорите на шведската стрийминг платформа Spotify, Рачел Уестоун, старши вицепрезидент на Uber, Алесандро Куриони, ръководител на IBM Research в Европа, Атила Нарин, ръководител бизнес развитие и архитектура на решенията на Amazon Web Services, и много други.

Двучасовата конференция, на която присъстваха над 100 заинтересувани страни от цяла Европа, беше модерирана от главния редактор на Financial Times за Брюксел Алекс Баркър.

„В момента регулираме неща, които не познаваме. Над 80% от данните в Европа в момента са неструктурирани, те приличат на „тъмната материя“ във физиката и са нужни ресурсите на големи облачни системи, за да се извлече полза от тях“, каза еврокомисар Карлош Моедаш, oткривайки първия панел на Regulation4Innovation.

„Регулациите и глобалните стандарти като GSM създават по-голям световен пазар, на който фирмите се конкурират“, каза във втория панел на конференцията еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер. Според нея при регулациите трябва да се „пипа“ много внимателно, за да не се блокират иновациите, а в същото време да се следи дадени компании да не злоупотребяват с пазарната си мощ и да спират навлизането на нови и млади играчи.

„ИТ талантът в България е на световно ниво“: Regulation4Innovation през 2017 г.

През ноември 2017 г. се проведе вторoто издание на конференцията Regulation4Innovation. На нея отново присъстваха над 100 заинтересувани страни от цяла Европа, а дискусията бе модерирана от водещия инвестиционен репортер на Financial Times за Брюксел Джим Бънсден.

Сред високопоставените гости бяха еврокомисарят по иновациите Карлош Моедаш, белгийският вицепремиер и министър на дигитализацията Александър де Кру и първият в света посланик на технологиите датчанинът Каспър Клинге. Фокусът на дискусиите беше инвестициите и напредъка в развитието на изкуствения интелект (ИИ) и големите данни (Big Data).

„България е в крак с технологичните тенденции. София е все по-атрактивен град за стартиращи компании, а ИТ талантът е на световно ниво, като у нас делът на жени в сектора е най-висок за ЕС. Виждам стремеж за развитие и визия за световните пазари в българските предприемачи и това трябва да се насърчава“, заяви Ева Майдел в откриващата реч на конференцията Regulation4Innovation.

„Изкуственият интелект, блокчейн, роботиката, увеличената реалност  не са научна фантастика, а част от ежедневието ни.“ заяви комисар Карлош Моедаш, откривайки първия панел на конференцията.

Представителите на Google и Facebook, отговарящи пряко за развитието и прилагането на ИИ в своите компании, посочиха най-важните тенденции в развитието на сектора: анализиране и управление на данни, достъпност на дигиталните услуги за хора с увреждания, оптимизиране на процеси. Технологичните гиганти дадоха ясни индикации, че всеки бизнес, независимо дали е технологичен или не, трябва да мисли за дигитализация. Според тях това дава сериозно конкурентно предимство на пазара.

ЕС може и трябва да стане технологична супер сила“: Regulation4Innovation през 2019 г.

„ЕС може и тряба да стане технологична супер сила. Етичните насоки за работата на изкуствения интелект, които целят повече защита на европейските граждани може да се превърнат в конкурентно предимство за европейските предприемачи“. С тези думи Ева Майдел откри третото издание на конференцията на високо равнище Regulation4Innovation през април 2019 г.

Специален гост на събитието бе вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка и бивш премиер на Финландия Александър Стуб, който посочи, че новите приоритети на Европейската комисия трябва да са съсредоточени върху изкуствения интелект и технологиите, тъй като те променят всяка индустрия и всеки един аспект от ежедневието ни.

В дискусията взеха участие и вицепрезидентът на Microsoft за Европа и Близкия Изток Джон Франк, както и представител на стартъпа за електрически скутери Bird Барт де Лифде.  Те се обединиха около тезата, че ЕС трябва да стане технологична супер сила, която да умее да насърчава иновациите, чрез гъвкави и отворени регулации, които да се адаптират в динамиката на дигиталния свят. Един от начините това да се случи е с увеличаване на дигиталната и бизнес грамотност на законотворците на всяко ниво.

Третото издание на Regulation4Innovation събра над сто водещи експерти в областта на технологиите, които обсъждат важните теми в сектора. Regulation4Innovation 2019 бе в сътрудничество с технологичния гигант Microsoft и Rasmussen Global, компания, създадена от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.