Голямото хоро

На 23 април 2017 г. Ева Майдел поведе българско хоро на централния площад в столицата на Европа. С това тя продължи традицията на „Голямото хоро“, започната от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева (2014–2016 г.).

В петото си издание „Голямото хоро“ се проведе под патронажа на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

Голямото хоро в Брюксел – традиция, която наследих от Кристалина Гоергиева

„Голямото хоро“ е отражение на европейските ценности

Целта на „Голямото хоро“ е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на космополитен град като Брюксел. „Хорото е символ на нашето културно наследство. Песните, танците и традициите, които са помогнали на българския народ да пребъде, са и единствената форма на патриотизъм, съвместима с културното многообразие на XXI век”, каза Ева Майдел от сцената на Големия площад в Брюксел.

„Голямото хоро“ е отражение на европейските ценности. То показва пъстротата на нашите национални идентичности. Показва и различията, които хем ни открояват, хем ни обединяват като цяло”, каза още тя.

Подобна символика намери и патрона на събитието – председателят на Европейския парламент Антонио Таяни. Според него българското хоро символизира мотото на Европейския съюз – „Обединени в многообразието”, и кръга от звезди в европейското знаме.

„Голямото хоро“ се проведе с подкрепата на Представителствата на Европейския парламент и на Европейската комисия в Белгия. То беше част от 11-ото издание на фестивала Balkan Trafik. Специални гости на събитието на 23 април 2017 г. бяха ансамбъл „Златна Тракия” в акомпанимент на Народния оркестър на град Хасково. В продължение на 30 години ансамбълът популяризира българския фолклор и традиции в най-чистата им форма. Той е носител на множество международни отличия. Златка Тимонова, гл. художествен ръководител на фолклорен aнсамбъл „Златна Тракия”, каза: „Много сме щастливи, че сме в Брюксел. Били сме на много фестивали, но за първи път сме в сърцето на Европа”. Тя добави, че всички в Брюксел са много сърцати, а ансамбълът e дал всичко от себе си, за да зарази хората на Големия площад с магията на българския фолклор.

В края на програмата на Големия площад един от символите на Белгия – Пикаещото момченце (Manneken Pis), бе облечен в българска носия.

Очаквайте тук повече подробности за шестото издание на „Голямото хоро“ през 2018 г.