Голямото хоро

На 22 април 2018 г. Ева Майдел за втора година поведе българско хоро на централния площад в столицата на Европа.

По този начин Ева Майдел спази своето обещание, дадено пред 1.3 милиона зрители на реалити предаването на БНТ „Обещанието“: „Обещавам 1000 човека на Големия площад в Брюксел да пеят български песни, да танцуват хора и да разказват за талантите на нашата страна.“

„Голямото хоро“ променя образа на България

Традицията на „Голямото хоро“ бе започната от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева (2014–2016 г.). От 2017 г. насам то се организира от Ева Майдел. През 2018 г. празникът стана част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Патрон на на „Голямото хоро“ е председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Целта на „Голямото хоро“ е да покаже пред жителите и гостите на космополитен град като Брюксел другото лице на България – атрактивно, можещо и тaлантливо. „Няма как да сме председател на Съвета на ЕС и да пропуснем цялото внимание, без да направим една стъпка по пътя към тази голяма промяна на образа на България, каза Ева Майдел от сцената на „Гран плас“ в Брюксел. Искам да покажа, че имаме лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам традицията на българското хоро, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички. Хорото е едно от най-атрактивните неща, които можем да покажем. С него ние привличаме вниманието и оставяме много позитивно послание”.

И това наистна се случи. Преди години британският експерт Саймън Анхолт каза, че  България вероятно е изпуснала своя момент да покаже своя различен образ в средата на 90-те години. „Голямото хоро“ е един от начините това да се промени. Все пак за един цял ден всички жители и гости на Брюксел говориха само позитивни неща за България. Това е добро начало по пътя към промяната на образа на България в Европа.

Успешните примери

От сцената на „Гран плас“ в Брюксел бяха представени и успешни български млади таланти. Сред тях бяха Гергана Станкова, създател на аксесоарите с традиционни български мотиви „Шевица“, и Ива Цолова, съсновател на платформата за обучение на хора в неравностойно положение Jamba.

„Положителни примери за подражание като тях поддържат другата основна тема на „Голямото хоро“ – българите сме много талантливи, каза Ева Майдел. Затова и поканих на хорoто предприемчиви млади българи, с които съм работила и чиято работа много оценявам. Те са наистина талантливи, свежи и красиви умове като Ива и Гергана“.

Специален гост

Специален гост на „Голямото хоро“ през 2018 г. бе министърът на Европредседателството, Лиляна Павлова, която, както много от гостите на празника, бе облечена в българска носия и поздрави гостите от сцената.

„България извървя дълъг път и сега е достойна и равноправна държава членка на Европейския съюз. Имаме голям потенциал и много талантливи млади хора, които допринасят за позитивния имидж на страната ни. Всички колеги и експерти, които са част от екипа на Българското председателство с работата си затвърждават този положителен образ, а с този празник днес се надявам да направим още малко“, каза министър Лиляна Павлова.

„Голямото хоро“ е финална част от 12-ото издание на международния фестивал за балканска музика Balkan Trafik. Акцент на фестивала през 2018 г. беше представянето на Пловдив, Европейската столица на културата за 2019 г. Изпълненията в програмата на площада дойдоха от Академията за Музикално, танцово и изобразително изкуство от Пловдив, ансамбъл „Търновска Царица“ от Велико Търнова, и „Кукери“ от Раковски.

Очаквайте тук повече подробности за шестото издание на „Голямото хоро“ през 2019 г.

Прочетете тук повече за изданието на „Голямото хоро“ през 2017 г.