Голямото хоро

Три поредни години Ева Майдел води българско хоро на централния площад в Брюксел.

Целта на „Голямото хоро“ е да покаже пред жителите и гостите на столицата на Европа другото лице на България – атрактивно, можещо и тaлантливо.

„Голямото хоро“ променя образа на България

Традицията на „Голямото хоро“ бе започната от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева (2014–2016 г.). От 2017 г. насам то се организира от Ева Майдел, като през 2020 г. събитието беше отменено заради извънредното положение. През 2018 г. празникът стана част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС. Патрон на „Голямото хоро“ е председателят на Европейския парламент. 

Целта на „Голямото хоро“ е да покаже пред жителите и гостите на космополитен град като Брюксел другото лице на България – атрактивно, можещо и тaлантливо. „Няма как да сме председател на Съвета на ЕС и да пропуснем цялото внимание, без да направим една стъпка по пътя към тази голяма промяна на образа на България, каза Ева Майдел от сцената на „Гран плас“ в Брюксел при откриването на последното издание на хорото. Искам да покажа, че имаме лице, което трябва да показваме и да се гордеем с това, което сме днес. Използвам традицията на българското хоро, защото то носи страхотна енергия, която заразява всички. Хорото е едно от най-атрактивните неща, които можем да покажем. С него ние привличаме вниманието и оставяме много позитивно послание”.

И това наистна се случи. Преди години британският експерт Саймън Анхолт каза, че  България вероятно е изпуснала своя момент да покаже своя различен образ в средата на 90-те години. „Голямото хоро“ е един от начините това да се промени. Все пак за един цял ден всички жители и гости на Брюксел говориха само позитивни неща за България. Това е добро начало по пътя към промяната на образа на България в Европа.

Успешните примери

От сцената на „Гран плас“ в Брюксел бяха представени и успешни български млади таланти. Сред тях бяха Гергана Станкова, създател на аксесоарите с традиционни български мотиви „Шевица“, и Ива Цолова, съсновател на платформата за обучение на хора в неравностойно положение Jamba.

„Положителни примери за подражание като тях поддържат другата основна тема на „Голямото хоро“ – българите сме много талантливи, каза Ева Майдел. Затова и поканих на хорoто предприемчиви млади българи, с които съм работила и чиято работа много оценявам. Те са наистина талантливи, свежи и красиви умове като Ива и Гергана“.

Очаквайте тук повече подробности за бъдещите издания на „Голямото хоро“.