Русе

Русе е пример за ефективно партньорството между местно управление и бизнес за развитие на образованието и технологиите в града.

Днес градът показва добри макроикономически показатели, бързо развиващ се индустриален сектор, а в рамките на последните десет години добавената стойност от местната икономика нараства с близо 70%.

С народните представители Пламен Нунев и Светлана Ангелова и заместник-кмета на Русе Страхил Карапчански през 2019 г.

Икономика с потенциал

Икономиката на Русе има потенциал за скок. Безработицата днес доближава предкризисния мининум с 5.8% през 2017 г., а заетостта достига рекордните за областта 65%. В основата на това развитие стои силното и ефективно партньорството между местното управление и бизнеса.

Между 2016 и 2018 година в рамките на публично-частната инициатива „Знание за растеж“ са реализирани 46 проекта в сферата на образованието и уменията на обща стойност 250 000 лв. Освен това, фактът, че градът е втори след София със стратегия за интелигентна специализация, доказва, че местното управление има ясна визия за развитието на града и работи за осъществявнето ѝ.

През последните две години Ева Майдел посещава редовно областта и подкрепя различни инициативи заедно с народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Андриан Райков. Освен в Русе Ева Майдел се среща с граждани в Бяла, Борово, Две Могили, Екзарх Йосиф и други населени места.

В началото на 2019 г. Ева Майдел и Община Русе организираха публична дискусия под надслов „Дигитализацията – мотор за развитие на гражданите, бизнеса и региона“, на която присъстваха над 100 граждани и предприемачи от града, а специален гост-лектор беше предприемачът Боян Бенев.

Европа и бизнеса

Като международен секретар на Предприемачи ГЕРБ Ева Майдел участва в регионален форум на организацията “Европа и бизнеса: Икономика, младежко предприемачество и трансгранично сътрудничество“ със зам. министъра на икономиката Александър Манолев и над 100 представители на бизнеса от региона.

Една от срещите, които прераснаха в дълготрайно сътрудничество, беше с русенския производител на спортни автомобили Росен Даскалов. С помощта на българския евродепутат Даскалов направи работни срещи и контакти в Брюксел и привлече европейски партньори за кампания за безопасността на пътищата.

Бяла е един от онези български градове, в които положителната промяна от многото реализирани инфраструктурни проекти се усеща при всяко ново посещения. Ева Майдел беше гост на откриването на първата новопостроена църка в района от 100 години – „Св. Пантелеймон”, за която ПП ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов дариха над 30 000 лева. През септември 2018 г. Ева Майдел и колегата и в Европарламента Андрей Новаков участваха в откриването на нова детска площадка в квартал Гара Бяла.

В края на 2018 г. по покана на кмета на Бяла Димитър Славов и Пламен Нунев, Ева Майдел разговаря с предприемачи от региона и подкрепи каузата на Коледния благотворителен базар в града – набиране на средства за създаване на восъчна фигура на Юлия Вревска.

За контакт с информационен офис Русе

Имейл: eva.maydell-office@ep.europa.eu