Велико Търново

Старата столица Велико Търново е огнище на българския дух и идентичност от времената на Втората българска държава, при Асеневци, през Възраждането и до днес.

Освен че е един от най-динамичните градове в България, Велико Търново сега е и притегателен център за студенти и туристи, място с неповторима атомосфера и собствен облик.

На 22 март, официалния празник на Велико Търново, през 2017 г.

Велико Търново е един от икономическите мотори на Северна България

Наред със славното си минало и традицията, Община Велико Търново гледа и в бъдещето. През последните 3 години чуждестранните инвестициите в общината са над 100 милиона лева годишно. Българските в това число и отпуснатите от правителството, са над 180 млн. лв. за последните две години. Градът е един от трите в България с естествен прираст на населението, също така в челната тройка в България по състояние на образователната система и на първо място по брой студенти на глава от населението.

Ева Майдел се среща редовно с граждани от областта и подкрепя редица техни инициативи като зарибяването на р. Янтра, провеждане на младежки спортен празник, организиране на детски риболовен турнир, провеждане на фотоконкурс на младежите в Горна Оряховица и други.

През февруари 2019 г. Ева Майдел организира във Велико Търново първото регионално идание на конференцията „Моята мечта за България“. Заедно с трима успели търновци кметт Даниел Панов и предприемачите програмисти Светлин Наков и Невен Боянов, те разговаряха с над 150 граждани на града обсъдиха как и с какво всеки един може да допринесе, за да превърне града си в по-добро място за живеене.

През есента на 2018 г. Ева Майдел беше специален гост на откриването на академичната година в Стопанската Академия в Свищов.

В подкрепа на образованието в региона

Над 300 ученици от Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица преминаха през  кампанията за подготовка на уменията за 21-и век на Ева Майдел и Сдружение Образование България 2030 „Научи ме да умея“. Ева Майдел работи в тясно сътрудничество и с Горнооряховския младежки парламент. През изминалите три години тя подкрепя редица техни инициативи. През пролетта на 2017 г. под неин патронаж премина фотоконкурс „Символите на Горна Оряховица“, който завърши с красива изложба.

Tрадиция за Европейския информационен офис на евродепутата във Велико Търново е отбелязването на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. През 2017 г. по повод светлия празник евродепутатът организира игра под надслов „24 май с книга в ръка“ в парк „Марно поле“. Тя зарадва десетки търновци и гости на града с книги от бележити български автори.

Ева Майдел често провежда и срещи и дискусии с академичната гилдия и студентите от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Всяка година студенти от университета са на посещение при нея в Брюксел.

За контакт с информационен офис Велико Търново

Имейл: eva.maydell-office@ep.europa.eu