Велико Търново

Старата столица Велико Търново е огнище на българския дух и идентичност от времената на Втората българска държава, при Асеневци, през Възраждането и до днес.

Освен че е един от най-динамичните градове в България, Велико Търново сега е и притегателен център за студенти и туристи, място с неповторима атомосфера и собствен облик.

Ева Майдел на официалния празник на Велико Търново - 22 март, през 2017 г.

Велико Търново е туристически и икономически регионален лидер

Наред с традицията Община Велико Търново гледа и в бъдещето. През последните години 120 млн. лв. вече са инвестирани в града. Средствата от европейско финансиране и от държавния бюджет са привлечени и защитени с мащабни перспективни проекти.

Търновци вече се гордеят с обновените привлекателни за туристи множество туристически обекти, светини на българския дух и история като манастира „Свети Петър и Павел”, Владишкия мост, крепостта „Трапезица”, площада пред „Царевец”. Благодарение на екипа около градоначалника Даниел Панов Велико Търново има единствения на Балканите мултимедиен център. Той пресъздава епохата на Второто българско царство. Другите постижения на кмета включват нов Летен театър, обновен стадион, нова спортна зала, и възстановено спортно училище. Те са доказателството за възходящото развитие на Велико Търново като туристически и икономически регионален лидер.

През 2015 г. екипът на Ева Майдел заедно с екип на Община Велико Търново проведе проучване за кадрите, от които се нуждае бизнесът в града. Резултатите от него бяха представени в Народното събрание. На тяхна база оттогава насам се провеждат серия събития, насочени към бизнеса, съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Те не само представят тенденциите, но и предоставят на предприемачите информация за програмите на Европейския съюз, грантовото финансиране и излизането на международни пазари.

През пролетта на 2016 г. Ева Майдел се срещна с млади учители от „Сдpyжeниe зa oбpaзoвaтeлни инициaтиви 19” в града. Българският евродепутат и представителите на сдружението обмениха мнения и идеи за сътрудничество в сферите на eвропейски образователни политики.  Те обсъдиха и изучването на ключови умения и компетенции, предприемачество и дигитални технологии.

Ева Майдел често провежда и срещи и дискусии с академичната гилдия и студентите от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Всяка година студенти от университета са на посещение при нея в Брюксел.

Eвропейски информационен офис във Велико Търново

Teл.: + 359 882 630019
Email: velikotarnovo@evamaydell.eu