В подкрепа на

Силната индустрия

Бързият и умен растеж на индустрията в Европа може да я направи конкурентна на глобално ниво.

Затова в последните осем години в Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент Eва Майдел работи за осигуряването на по-добра среда за бизнеса.

На откриването на София Тех Парк - първият научно-технологичен парк в България

Дигитализация и устойчивост

Клишето казва, че всяка една криза носи със себе си възможности. Безпрецедентните събития, с които всички се сблъскваме от началото на 2020 г. насам, предизвикаха Европа и нейните законодатели да преосмислят и форсират промени в икономическия модел на континента, насочвайки го към дигитализиране и устойчивост. Той предвижда растеж, който след 2 години да направи Европейския съюз по-конкурентен на Китай и САЩ, отколкото беше преди пандемията. 

В средата на 2020 г.  Ева Майдел подкрепи плана „Следващото поколение Европейски съюз“, който цели устойчиво, съгласувано и справедливо възстановяване на държавите-членки на ЕС от кризата, породена от пандемията от Covid-19. От амбициозния план ще могат да се възползват всички засегнати от кризата – малък и среден и голям бизнес, държавни и общински институции и предприятия, лечебни и образователни заведение и т.н. 

По-важното обаче е, че планът няма амбицията просто да върне ситуацията преди Covid-19. Toй акцентира върху възстановяване чрез нови технологии, дигитализация, устойчиви екологични политики и мерки, осигуряване на устойчивост и независимост на ключови сектори от икономиката. Той може да даде решаващ тласък на европейската индустрия да стане по-дигитална, по-зелена, по-бърза и ефективна – и конкурентна на глобално ниво. Светът може и да е много по-различен днес, отколкото беше в началото на 2020 г., но това помага на Европа да еволюира и да се развива. 

По-лесно финансиране за малкия бизнес

Често предприемчиви българи имат бизнес идея, но нямат финанси за реализацията й, а без кредитна история трудно могат да получат подкрепа от банка или друга институция. Като докладчик за групата на ЕНП за Регламента за колективното финансиране през 2020 г. Ева Майдел спомогна това да се промени. Приетите нови правила ще усленят колективното финансиране, т.нар. краудфъндинг, в ЕС.

Освен паричен ресурс, успешна кампания за колективно финансиране може да подчертае потенциала и общественото доверие в бизнеса, което да улесни намиране на допълнително финансиране от други финансови източници, които ще приемат проекта за по-малко рисков.

България в Еврозоната

Ева Майдел е единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

Там тя работи активно зa ускоряване на влизането на България в Еврозоната. България върви целеустремено и по план към тази цел. Въвеждането на еврото ще има силен положителен ефект върху икономиката на страната и е единственият вариант пред нея. Приоритизирането на постигането на тази цел национално ниво е важен сигнал за европейските партньори. То показва, че България продължава да работи за пълноценна европейска интеграция на най-високо ниво.

Ева Майдел защитава интересите на българските предприемачи и по отношение на техните правата като потребители в ЕС. В началото на 2019 г. като докладчик и основен преговарящ за Европейския парламент по нов регламент, тя гарантира на българите и местните бизнеси спестявания в рамките на 60 млн. лв. на година от десетократно намалени такси за парични преводи в евро.