Комисията по вътрешен пазар на ЕП гласува с мнозинство в полза на доклада на Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) за трансграничната преносимост на онлайн съдържание

„Към момента достъпът на европейски граждани до легално придобити онлайн услуги, предлагащи филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри, често бива прекъснат при пътуване в рамките на ЕС. С цел премахване на тези ограничения Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите в Европейския парламент бях докладчик на Групата на ЕНП по Регламента относно трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание. С това законодателство, заедно с отпадането на таксите за роуминг, целим налагането на трансграничната преносимост като нова реалност в Европа през 2017 г.“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова след гласуването с мнозинство на новия регламент за трансграничната преносимост на онлайн съдържание в Комисията по вътрешен пазар в четвъртък, 29 септември 2016 г.

„Поправките, които гласувахме, ще ни дадат множество предимства. Като потребители ще имаме възможност да се наслаждаваме на услугите, за които сме заплатили, докато пътуваме в Европа. Всеки от нас вече напълно е свикнал със своите мобилни устройства и ги носим навсякъде, където пътуваме и очакваме да имаме достъп до онлайн съдържанието, така както имаме достъп у дома. Онлайн съдържание – това са услуги от типа Нетфликс, Спотифай, Айтюнз и т.н. Също така, с регламента насърчаваме новаторството в сектора на услуги, техните доставчици обогатяват своята палитра от услуги без допълнителни разходи за закупуването на лицензи“, коментира г-жа Паунова.

Регламентът създава юридическа фикция, която позволява на доставчиците на онлайн съдържание да предлагат услугите си в останалите страни-членки в ЕС, по същия начин, както в държавата на местожителство на клиента, без да се налага да закупуват допълнителни лицензи. По този начин се запазва и прилагането на принципа териториалност, който е важен за бизнеса и креативната индустрия. С поправките си г-жа Паунова направи възможно и за доставчиците, които предлагат безплатни услуги, да могат да предоставят преносимост, когато успяват ефективно да верифицират местожителството на клиента си. Поправките по текста изчистиха възможни икономически дисбаланси между различните заинтересовани страни – потребители, правоносители, доставчици.

Работата на Ева Паунова като докладчик включи работни обсъждания на провизиите на Регламента с представители на над 100 заинтересовани страни от цяла Европа. През април 2016 г. тя проведе първата по рода си консултация в България със заинтересованите страни по авторското право, организирана съвместно с Информационното бюро на Европейския парламент в България. След приемането си в пленарна зала регламентът ще се прилага пряко във всички 28 страни от ЕС, без нужда от допълнителни действия на националните законодатели. Предложението на Еврокомисията за трансгранична преносимост е едно първите досиета, част от Стратегията за единен цифров пазар на ЕС – амбициозен план да превърне Европа в конкурентноспособен дигитален лидер на световния пазар.

Г-жа Паунова е докладчик на Групата на ЕНП по още три основни досиета част от пакета на единния цифров пазар – договорите за предоставяне на дигитално съдържание, инициативата за създаване на Европейски облак, както и Плана за дигитализиране на европейската индустрия. Освен това, тя е и докладчик за ЕНП относно прогреса на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана Юнкер в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, както и по Новата програма за уменията в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *