Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Мобилните приложения ще генерират 63 млрд. евро към БВП на ЕС и ще открият 5 млн. работни места

„Петте най-успешни компютърни игри за изминалата година в Европа и САЩ са създадени в Европа. Икономиката на мобилните приложения е генерирала досега над 1,64 млн. работни места и е акумулирала над 8 млрд. евро приходи. Изчислено е, че до 2018 г. почти 5 млн. ще бъдат заети в сектора, който ще допринесе с 63 млрд. евро към БВП на ЕС. Важно е с новите законодателни инициативи от Стратегията за единен цифров пазар да отчитаме този успех и да го насърчаваме“. Това заяви в понеделник, 26 септември 2016 г., евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която бе домакин на кръгла маса на тема „Конкурентоспособност и иновации в сектора на мобилните приложения“.

Конференцията, организирана в партньорство с Алианса на разработчиците на мобилни приложения (Application Developers Alliance), бе модерирана от президента, изпълнителен директор и създател на един от топ изследователските институти в Брюксел Lisbon Council Пол Хофхайнц. В нея участваха представители от индустрията, сред които Джейк Уорд, съосновател, президент и изпълнителен директор на Алианса на разработчиците на мобилни приложения, Едуард Купър, директор за мобилни приложения в фин-тех компанията Revolut, Ян Румац, главен разработчик на платформата, предоставяща информация и билети за кино-прожекции в цяла Германия, Superpopcorn и Ленард Кошвиц, директор за европейски политики в обединението на стартиращи компании Allied For Startups. От България, за да участва в конференцията, пристигна Борис Колев, управляващ партньор в DigiMark, компания, която за 2 години се превърна в един от лидерите в разработката на мобилни приложения за смартфони в България и Източна Европа.

В конференцията се включиха и над 40 представители на изпълнителната власт на ЕС, експерти по дигитализацията и предприемачи. Те се обединиха около тезата, че икономиката на мобилните приложение е достигнала високо ниво на развитие и всяка регулация, която следва да бъде приета, трябва да бъде добре премерена и да не спира иновациите. Според последните данни 97% от участвалите в запитването считат, че икономиката на мобилните предложения, е достатъчно конкурентоспособна при сегашните пазарни условия.

Докладът на Алианса на разработчиците на мобилни приложения, представен на събитието, е базиран на данни, предоставени от близо 700 разработчици и разпространители на мобилни приложения. Ева Паунова е автор на предговора на доклада. Алиансът на разработчиците на мобилни приложения представлява, както индивидуални разработчици, така и големите компании, за които те работят. Алиансът разполага с мрежа от около 75 000 разработчици, към която физически лица могат да се присъединят безплатно и да получат достъп до техните образователни ресурси и събития. Той също представлява около 200 компании, сред които са Blackberry, Snapchat, American Express, at&t, Ericsson, Facebook, Google, Intel, Spotify и Yahoo.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *