Българска компания е сред основателите на Организацията на доставчиците на облачни услуги в Европа

Българската компания Датикум е една от компаниите основатели на Организацията на доставчиците на облачни услуги в Европа (CISPE), на чието официално представяне бе домакин евродепутатът от групата на ГЕРБ и ЕНП Ева Паунова на 27 септември 2016 г. в Брюксел. По време на събитието бе представен Кодексът за защита на данните, подписан от всички членове на организацията, която обединява най-големите европейски компании, доставчици на облачна инфраструктура.

„Щастлива съм, че в CISPE има и българска компания. Активното участие в подобни европейски асоциации е изключително полезно за нашия бизнес. От една страна, дава възможност за по-ефективно участие в процеса на изработване на европейско законодателство в съответния сектор, а от друга, разширява мрежата от контакти и партньори и поддържа конкурентоспособността им на европейско ниво.“ коментира Ева Паунова, която е докладчик в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите по европейската инициатива за компютърни услуги в облак.

„До няколко години почти цялата цифрова информация ще бъде съхранявана на облака и затова е важно бизнесът и потребителите да знаят, че тя е на сигурно място и няма да бъде използвана по никакъв начин без изричното им съгласие.“ заяви Паунова по време на откриващата си реч.

Кодексът за поведение е мярка на европейските компании в сектора, която цели установяване на по-високи стандарти при защитата и управлението на данни от потребителите, които ще имат пълен контрол къде се съхранява физически информацията им и дали се използва за маркетингови и други цели. Мерките са в унисон с приетия през май 2016 г. европейски регламент за защита на данните, който обаче ще влезе в сила през 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *