Европейската комисия излиза с нов план за изграждане на необходимите умения за успешна реализация на пазара на труда

„Почти 40% от населението на Европа е с висше образование, но същевременно един на всеки четири работодатели не успява да наеме професионалисти с подходящите умения. Решаването на това парадоксално разминаване между кадрите, които произвеждаме, и нуждите на бизнеса, изисква единен подход и всеобхватна стратегия на ЕС към изграждането на умения.“ Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод обсъждането на Новата програма за уменията на Европейската комисия, представен в пленарна зала на 7 юни 2016 г.

„Новата програма за уменията в Европа цели да насърчи изграждането на подходящите умения за 21ви век, отговарящи на изискванията на пазара на труда, както и да улесни признанието на квалификациите“, поясни Мариане Тейсен, Комисар по заетостта и социалните въпроси. Някои от обявените конкретни стъпки по плана бяха създаването на гаранция за базови умения във всички страни-членки, както и ревизията на европейската рамка за квалификации и създаването на коалиция за дигитални умения. Ева Паунова, посланик на ЕК за инициативата за електронните умения и за инициативата за предприемаческо образование на Джуниър Ачийвмънт, също подчерта важността на практическите знания.

„Ключово е да насърчим лидерските, електронните, предприемаческите, управленските способности. За съжаление в момента те не са основна цел на учебния процес, но за сметка на това са основни изисквания за успешна професионална реализация. Време е да преосмислим подхода си към уменията, които развиваме чрез образованието“. Българският евродепутат допълни, че уменията трябва да бъдат не просто създавани, но и признати навсякъде в Европа – особено що се отнася до компетенциите придобити онлайн или чрез практики. „ЕС има единен пазар за стоки и услуги, сега трябва да имаме и интегриран пазар на човешкия капитал“.

Комисията ще лансира официално Новата програма за уменията в Европа на 20 юни 2016 г., когато ще бъде представен и конкретният план за действие по различните параметри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *