България втора в ЕС по подадени проекти по плана „Юнкер“

България е на второ място в Европейския съюз по брой подадени проекти в Европейския портал за инвестиционни проекти, както и по брой запитвания до Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси. Това е добра новина, която показва, че у нас има качествени бизнес идеи и желание за привличане на инвестиции за реализирането им. Така евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) коментира данните по изпълнението на Инвестиционния план за Европа след първата година от функционирането му по време на средносрочния преглед на плана на Пленарно заседание на Европейския парламент (ЕП) в сряда 8 юни 2016 г.

„Инвестиционният план и в частност Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) се доказва като успешен модел на европейско финансиране, базирано на инвестиции, и не виждам защо функционирането му да не бъде удължено и след сегашния 3-годишен период“, заяви Паунова по време на изказване в пленарната зала на ЕП. Българският евродепутат призова Европейската комисия (ЕК) да пренесе част от консултантските услуги по Инвестиционния план на национално и регионално ниво, за да се осигури по-ефективно съчетаване със европейските структурни и инвестиционни фондове.

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен подчерта важната роля на евродепутатите в процеса по разпространение на информацията за Инвестиционния план и възможностите за финансиране и консултация по него. Катайнен спомена някои от най-активните евродепутати в тази насока, сред които Мария Спираки (ЕНП), Антанас Гуога (АЛДЕ) и Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП), по време на представянето на напредъка по плана за инвестиции за Европа, известен като плана „Юнкер“, в пленарна зала. Българският евродепутат участва в редица информационни събития за популяризиране на плана Юнкер в България. Част от тях са организирани от Предприемачи ГЕРБ, на която Паунова е международен секретар. Тя ще участва на следващото събитие от серията, което ще се проведе на 13 юни 2016 г. в Монтана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *