Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Европа и САЩ ще спечелят от разширен достъп до своите пазари

„Европа и САЩ взаимно са основни икономически и търговски партньори, техните икономики взети заедно достигат 50% от световния брутен вътрешен продукт. Същевременно, глобалните и геополитическите промени представляват сериозно предизвикателство пред задържането на това историческо предимство. Време е да задълбочим своята съвместна работа, ако искаме да останем лидери на световно ниво.“ Така евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Паунова коментира отношенията между ЕС и САЩ пред изпълнителния директор на Европейско-американската търговска камара Ивон Бендингер-Ротшилд по време на работна среща, състояла се на 15 април 2016г. в Ню Йорк.

Българският депутат представи нарастващите възможности за инвестиции в Европа, за която САЩ е основен бизнес партньор. „Особено в влизането в сила на Европейския план за инвестиции, по-известен като плана „Юнкер“, щатски компании и инвестиционни фондове ще разполагат с нови платформи за инвестиции в Европа“, коментира Паунова. Г-жа Бендингер-Ротшилд също посочи Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) като важен способ за засилване сътрудничеството между двете световни сили. Според Ева Паунова Европа и САЩ биха спечелили от разширен достъп до своите пазари, но това трябва да стане в съответствие с високите стандарти на ЕС за производство, регулация и качество на продукти и услуги.

„Eвропейската икономика би нараствала със 120 милиарда евро годишно, или 545 евро на глава от населението, при въвеждането на ТТИП. В България, ТТИП би довело до повишаване на износа на България за САЩ със 7,7 %. Това ясно показва, че нашите производители ще имат достъп до нови платформи за развитието на своя бизнес – но запазвайки съществуващите регулаторни стандарти“, отбеляза Паунова. Други теми на дискусия по време на работната среща бяха последните промени в Директивата за личните данни на ЕС, както и плановете за развитие на Съюза на капиталовите пазари в ЕС. Ева Паунова е в Ню Йорк за серия от срещи с технологични компании и бизнес асоциации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *