Ева Майдел: В ЕНП имаме план за енергийна независимост на ЕС

Ева Майдел: В ЕНП имаме план за енергийна независимост на ЕС

„С колеги от групата на Европейската народна партия изготвихме план с предложения за прекъсване на енергийната зависимост на ЕС от Русия. По някои от тях като общи газови резерви, общо европейско договаряне на покупка на газ вече се работи. Но настояваме да не се изключват съществуващите енергийни източници като ядрена енергетика поне докато не се постигне стратегическа независимост от трети страни.“

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е член на Комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика. Тя добави, че стратегията за енергийна независимост включва бързи, средносрочни и дългосрочни действия. И всяко едно от тях би било най-ефективно, ако се приложи координирано на европейско ниво, а не индивидуално от всяка или някои държави.

„Ключът към енергийната независимост на Европа е енергийният преход към декарбонизация, но без това да става за сметка на енергийната сигурност. Нужни са бързи и мащабни инвестиции в инфраструктура – не само газова, но и в електропреносната мрежа. Така ще намалим риска от недостиг на енергия в бъдеще. Съществуващата газопреносна мрежа в ЕС има много по-голям капацитет на пренос от изток на запад. Ако ЕС увеличи вноса си на втечнен газ и използва обща система за скалдиране, то мрежата трябва да бъде адаптирана с капацитет за пренос във всички посоки. Трябва да се анализира дали на територията на ЕС не може да се добива природен газ, както и дали ЕС може да инвестира в производство в трети държави, така че да сне сме зависими предимно от Русия“, коменатира още Майдел.

Друга от емрките е за хармонизиране и опростяване на правилата за присъединявате на ВЕИ. В допълнение се предвижда увеличение на усилията и финансирането във развиване на нови възобновяеми източници на сушата и във водата. „Зависимостта ни от недемократични трети държави е риск не само за европейската сигурност, но и индиректна подкрепа за техните режими“, се казва в документа.

Не на последно място, планът от мерки на групата на ЕНП предвижда държавите да имат планове за намаляване на консумацията на газ при определени неблагоприятни сценарии, за да не се стигне до хаос.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *