Ева Майдел: Технологичната независимост на Европа е не по-малко важна от енергийната

Българският евродепутат беше избран за главен преговарящ за групата на Европейската народна партия по законодателството за микрочиповете.

„Почти всеки българин и европеец през последната година усети лично голямото забавяне на доставки на автомобили или липсата на електроуреди в складовете. Причината е в недостига на микрочипове. Те са третата най-търгувана стока в света, а в ЕС се произвеждат едва 10% от тези чипове. Това ни прави изключително зависими от трети страни. Тъй като микрочиповете са основна част на всяко устройство с електроника, прекъсване на доставките към Европа, може да е равносилно като ефект върху обществото на спиране на доставките на газ и нефт. Смятам, че технологичната независимост на Европа е не по-малко важна от енергийната. Като част от преговарящия екип на Европарламента по законодателството, ще работя не просто за увеличаване на производство на микрочипове в ЕС, но и за изграждане на капацитет за проектиране и иновации в сферата. Много важно е този процес да не се концентрира в няколко големи държави от ЕС, а да включи пълноценно и страните от Източна Европа включително България.“ Това заяви Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която е член на Комисията на ЕП за промишленост, изследвания и енергетика.

Тя подчерта, че дигитална независимост на Европа не означава капсулиране и изолиране от света, а гарантиране, че икономическото бъдеще на Европа е в нейните собствени ръце, а не на трети страни.

Европейският Акт за интегралните схеми (микрочипове) цели да помогне на ЕС да увеличи четворно количеството поризведени чипове на своя територия, достигайки пазарен дял от 20% през 2030 г. За целта ЕС и държавите-членки ще предоставят 11 милиарда евро за подкрепа на научните изследвания и развиване на капацитет. Очаква се те да мобилизират над 43 милиарда евро общо публични и частни инвестиции. Също така ще се установяват мерки за предотвратяване, подготовка, предвиждане и реагиране при бъдещо прекъсване на веригите на доставки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *