Ева Майдел и Европейския институт с ръководство за възможностите за еврофинансиране

Българският евродепутат Ева Майдел и Европейският институт представиха ръководство за европейските фондове и програми 2021 – 2027. Документът е с практическа информация за възможностите за еврофинансиране, които могат да използват бизнеси, граждански организации, институции и отделни граждани.

Преминаващи през преливащи една в друга кризи през последните три години, българското общество и бизнес имат нужда от силен катализатор на устойчиво и догонващо развитие. Безпрецедентно големият финансов ресурс, който Европейският съюз мобилизира за справяне с кризите, предоставя тази възможност. Освен традиционните средства през многогодишната финансова рамка на ЕС – оперативните програми и тези, управлявани от Европейската комисия, в следващите години България може да използва ресурс от инструмента за възстановяване от пандемията NextGenerationEU, Фонда за справедлив преход и енергийния план RepowerEU.

След дълго забавяне, някои от програмите вече са активни, но повечето тепърва трябва да бъдат оформени и стартирани. Това създава предизвикателства в две направления. От една страна, спират инвестициите в конкурентоспособност на икономиката. От друга, се създава несигурност за посоката на развитие на стрната по отношение на основните политически приоритети на ЕС, чието отражение са въпросните финансови инструменти.

В опит да улесним достъпа до европейско финансиране на гражданите, институциите и бизнеса в България, заедно с Европейския институт създадохме практическо ръководство за наличните възможности. Може да го намерите и свалите от ТУК.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *