Ева Майдел: Поставихме защитата на потребителите във фокуса на дигиталната икономика

„Напоследък често говорим къде Европа не трябва да се меси, къде ЕС не ни е необходим. Ако има обаче един безусловен сектор, където действията на ниво ЕС се съблюдават от целия свят – то това е дигиталната икономика. За да се конкурираме с пазари като Китай и САЩ – трябва да бъдем единни и да капитализираме над силните си страни – а именно – Европа е мястото, където потребителят има гарантирани права.“, заяви българският евродепутат Ева Майдел по време на финалния дебат в пленарна зала по Директивата за договори с дигитално съдържание, по което законодателство Майдел бе докладчик за групата на ЕНП.

„Ако в аналоговия свят знаем къде да направим рекламация при дефект на кафемашината, то при дефект в мобилно приложение, например, това не бе така до сега. Поне 70 милиона потребители в Европа са имали проблеми в стрийминг абонамента си, в смартфона, в антивирусната си програма. Едва 10% от тях са получили някакво обезщетение. С тази директива ние улеснихме механизма за рекламация за и за тези продукти и услуги. Спрямо новите мерки, ако потребителят е закупил смарт-стока или софтуер и забележи дефект – потребителят ще може да избира дали продуктът да бъде заменен, поправен без допълнително заплащане или да получи парите си обратно.“, коментира още Ева Майдел.

Директивите за договорите и правата на птребителите при закупуването на услуги с цифрово съдържание (книги, софтуер, облачни услуги, музика, абонаменти за филми) както и закупуването на стоки –  например електроника, смарт-телевизори, смарт-хладилници и други са част от ревизията на потребителското законодателство, което Европейската комисия инициира през 2015 г. Във вторник, 26 март 2019 г. предстои финалното одобрение на законодателството в Страсбург, след което държавите-членки ще започнат да адаптират националното си законодателство спрямо потребителския пакет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *