Ева Майдел: Трябва да спрем да местим стрелките на часовника най-късно до 2021 г.

„Редица проучвания потвърждават, че в дните след смяната на времето се увеличават оплакванията от безсъние и загуба на концентрация, увеличават се и пътните и работни инциденти. Ако преди години основният аргумент за въвеждането на сезонната смяна на времето бе спестяването на електрическа енергия, то днес  този аргумент е вече невалиден. Пред здравето, икономически аргументи не може да има.“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на дебата за прекратяването на сезонните промени на часовото време в пленарна зала в Страсбург. Заседанието се проведе в понеделник, 25 март 2019 г.

Ева Майдел бе докладчик за групата на ЕНП в комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите. В своето становище Комисията поиска прекратяването на тази практика (местенето на стрелките в „зимно“ и „лятно“ часово време) да се осъществи чрез координационен механизъм. Предложението бе прието и в официалната позиция на Европарламента.  „Искаме тази крачка към хармонизирано време да бъде възможно най-безопасна както за гражданите така и за вътрешния пазар. В тази връзка искаме създаването на координационен механизъм, с който държавите да синхронизират времето, в което искат да останат, за да избегнем ситуации, в които в две съседни държави да имат такава часова разлика, която да пречи на нормалното функциониране на бизнеса, в сфери като туризма, транспорта, търговията и други.“, поясни Ева Майдел.

Предстои потвърждаване на позицията на Европарламента в пленарна зала във вторник, 26 март 2019 г. А след това ще се пристъпи и към тристранни преговори, т.нар. тралози заедно със Съвета на ЕС и Европейската комисия. „В Европарламента доказахме, че се чуваме притесненията на гражданите и ясно посочихме, че местенето на часовото време трябва да приключи най-късно до 2021 г. Надявам се преговорите да приключат бързо и да претворят гражданската позиция в реалност.“, коментира Майдел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *