Намалих десетократно таксите за преводи в евро

Дълги години българите плащахме най-високите такси в Европа – между 30 и 50 лв, независимо от стойността на превода. След влизането в сила на европейския регламент на 15 декември 2019 г. таксите в България ще са в размер 3-5 лв., равни на таксите за вътрешни преводи в лева. Като докладчик и основен преговарящ за Европарламента по законодателната промяна намалих десетократно таксите за парични преводи в евро у нас.

Така за година българите ще спестяваме над 60 млн. лева от намаляването на таксите. Вярвам, че всички европейци трябва да бъдат третирани наравно. А разликата в таксите за парични преводи бе отявлен пример за двоен стандарт, заради което хвърлих цялата си енергия да го елиминираме. Премахването на тези финансови бариери ще облагодетелства 36 000 малки и средни предприятия у нас, които внасят от ЕС, и 15 000, които изнасят. Най-големият положителен ефект ще е за хората, които имат близки в чужбина и се налага непрекъснато да им превеждат или да получават пари от тях. Българите, които работят, учат или почиват в чужбина ще спестяват пари също.

Oбщо над 1 млрд. евро годишно ще бъдат спестени на гражданите и бизнеса в страните извън Еврозоната от новите правила. В Европейският парламент бяхме достатъчно амбициозни и вкарахме текстове, с които гарантираме и по-голяма прозрачност за таксите при плащане с карта или теглене от банкомат в чужда валута.

Ще се вижда на момента каква ще е комисионната при разплащането. Потребителите ще получават електронно известие с тази информация, например СМС или на мобилното банково приложение, и ще могат да избират дали превалутирането да се извърши от тяхната банка или от тази на търговеца.

Потребителите имат право на информиран избор. Целим да премахнем високите скрити такси, които някои търговци и банки слагат и които стават известни едва след като видим банковото си извлечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *