Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) е патрон на състезанията по програмиране Code4tech

Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) е патрон на серията от състезания по програмиране за ученици Code4tech, организирани от Startup Factory. Следващото състезание ще се проведе на 23 и 24 юни 2016 г. в Хасково, където бълагрският евродепутат има европейски информационен офис. Целта е учениците да разработят в екипи прототипи на софтуерни продукти в сферата на образованието или забавлението и свободното време.

Състезанието в Хасково Code4Haskovo е второто от серията и ще бъде открито в 09.30 ч. на 23 юни 2016 г. в Младежкия дом в града. Финалът е на 24 юни, когато участниците трябва да представят своите проекти и да демонстрират как работят пред жури от ИТ специалисти. Състезанието е безплатно за участие на деца над 10-годишна възраст без значение на техните умения в програмирането.

„Подкрепям инициативата Code4tech, защото е отлична възможност за придобиване на умения за работа в цифрова среда и стимулиране на интереса им към информационните технологии. Дигиталните умения са все по-неразделна част от всяка професия и усвояването им от ранна възраст е ключово за бъдещата реализация на учениците“, заяви Ева Паунова, която е посланик на инициативата на Европейската комисията за развитие на дигиталните умения eSkills for Jobs 2016.

В първото направление задачата на екипите е да предложат решение на проблем в образованието или да подобрят образователния процес чрез своите разработки. Алтернативно, участниците могат да демонстрират прототип на приложение за свободно време, игра, комуникация и друга сфера на забавление.

Състезанията Code4tech се организират с подкрепата на компанията за ИТ и аутстафинг PROGRAMISTA, която подпомага развитието на ИТ сектора и ИТ общностите в България, както и със съдействието на УниКредит Булбанк – носител на призовете „ИТ проект на годината“ на ComputerWorld и „Банка на иновациите“ на Forbes. Събитието се реализира в партньорство с Junior Achievement България и Община Хасково.

Предвидени са награди за всички участници, като първите пет проекта, оценени най-високо от журито, ще получат специални награди от организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *