В Пловдив се проведе работна среща "Една година Форум за електронно управление (E-GOV) в България

 

В събота, 5 септември 2015 г., в Пловдив се проведе работна среща на тема „Една година Форум за електронно управление (E-GOV) в България. Организатор на събитието беше Форумът за електронно управление (E-GOV) с любезното домакинство на община Пловдив и кмета Иван Тотев. Срещата събра в гербовата зала на общината над 25 граждани, имащи официални роли в публичния сектор, гражданското общество, бизнеса и неправителствения сектор.

 

Стефан Стоянов, заместник-кмет на Пловдив, отговарящ за електронното управление, определи Пловдив като един от градовете с най-бързо развиващо се електронно управление с вече над 25 действащи електронни услуги и с постоянно разгръщащ се ИКТ сектор.

 

Илия Кръстев, модератор на Форума E-GOV, направи равносметка на първата година от създаването на Форума като неформало обединение, приобщило над 101 граждани с експертен опит в електронното управление средно между 4 и 12 години.

 

От своя страна Васил Величков, съветник по електронно управление в кабинета на зам. мин. председател Румяна Бъчварова акцентира върху последните промени в текстовете на законите за електронна идентификация и електронно управление, насочени в посока технологична неутралност.

 

Също така директори от МТИТС с ресор електронно управление официално представиха по поръчка на зам. министър Валери Борисов подготвените за изпълнение проекти за тази и следващата година с фокус предоставяне на електронни услуги в държавната администрация и общините.

 

Каналите за взаимодействие на Форума с европейските институции и офиса на евродепутата Ева Паунова бяха представени от Ясен Гюров, неин парламентарен сътрудник и съветник за единния цифров пазар. Офисът на г-жа Паунова привества предложенията на Форума за поправки в проектозакони, парламентрарни въпроси до ЕК, както и идеи за теми за публичен дебат по дигитални теми.