Съмишлениците в Образование България 2030 (ОБ2030) на първа работна среща

Първата работна среща на съмишлениците в инициативата Образование България 2030 (ОБ2030) ще се проведе в сградата на Столична община (зала „Официална“) на 18 юни, четвъртък, от 10.00 до 12.30 ч. ОБ2030 е неформално обединение от активни организации и личности, инициирано от евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов, заместник-министър председателите Ивайло Калфин и Томислав Дончев. Негов старт бе даден на 16 април 2015 г. от заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

Целта на първата работна срещата е да бъдат дефинирани ключовите приоритети на визията на ОБ2030, както и основните индикатори за подобряване качеството на образованието, по които ще се работи през следващите 3 до 5 години. Съмишлениците в инициативата са си поставили за цел до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България.

В първата работна среща ще вземат участие над 30 представители на неправителствени организации, български и международни компании и медии с демонстриран ангажимент към подобряването на образованието, икономиката и качеството на живот в България. Част от вече приобщените към инициативата съмишленици включват УНИЦЕФ, Фондация „Заедно в час“, Хюлет-Пакард, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Nestle България, Microsoft България и др.