Ева Паунова: Обменът на квалифицирани кадри в Европа помага на икономиката да расте

„Всеки работодател иска да избира сред най-квалифицираните кадри – бизнесът подкрепя свободното движение на професионалисти в Европа.“  Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на панелна дискусия на тема „Как свободното движение на професионалисти обогатява ЕС – трудности и възможности“. Събитието, което се проведе на 16 юни 2015г. в Европейския парламент, бе организирано от българския евродепутат съвместно с Европейската служба за граждански действия и Европейската професионална мрежа.

„Като граждани на ЕС ние ценим най-много свободата да се движим без ограничения, да живеем в 28 страни и да развиваме бизнеса си при еднакви условия“, посочи Паунова като подчерта, че чуждестранните специалисти допринасят значително за икономиката на приемните страни. Според данни на Евробарометър, професионалната реализация е основният мотив за движение в рамките на ЕС. Йорг Тагер, заместник-ръководител на отдел Свободно движение на работници и координация на системите за социална сигурност в Европейската комисия също посочи, че „социалната помощ не е ключов определящ фактор за преместването в друга страна-членка на ЕС – хората са в търсене на по-добри възможности“. В тази връзка г-н Тагер сподели, че до края на годината Европейската комисия ще предложи законодателна реформа в сферата на трудовата мобилност.

Ева Паунова подкрепя трудовата мобилност и свободата на движение в рамките на ЕС. Повече за нейната позиция по темата в следните статии: http://evapaunova.eu/?p=2149http://evapaunova.eu/?p=2045http://evapaunova.eu/?p=2876http://evapaunova.eu/?p=2856