Премиерът Борисов, заместник-председателят на ЕК Ансип, евродепутатът Паунова, вицепремирът Дончев и министър Московски за ускоряване на електронното управление в България

Министър-председателят на България Бойко Борисов и заместник-председателят на ЕК и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип бяха специални гости на кръгла маса на тема: „Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“. Събитието бе организирано от евродепутата Ева Паунова и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Участие в кръглата маса взеха още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, генералният директор на Асоциацията на дигиталната индустрия в Европа Джон Хигинс и председателят на УС на БАИТ Петър Иванов.

 

Премиерът Борисов коментира, че приоритет на правителството е ускоряването на изграждането на електронното управление в страната. Той допълни, че мечтае за въвеждането на електронно гласуване, като на първо място то да стане възможно за българите извън граница. От своя страна г-н Ансип заяви, че няма причина затова една публична услуга да не бъде достъпна онлайн с цел да се използва по-бързо и по-ефективно. Според него електронното управление би довело не само до значително намаляване на разходите за гражданите и бизнеса, но и до връщане на доверието на гражданите в администрациите.

 

Г-жа Паунова определи участието на политици от толкова високо ниво на конференцията като свидетелство за ангажимента на българското правителство и институции електронното управление да се случи в България в най-кратки срокове. Тя припомни, че то е ключът към отварянето на страната към единния цифров съюз в ЕС и 250 млрд. допълнителен растеж – уникална възможност за икономическото развитие на страната и Европа. Г-н Дончев коментира, че безспорно най-бързи са дигиталните магистрали и че дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз, а г-н Московски обяви че следващата седмица предстои да се входира Закона за електронната идентификация за публично обсъждане.

 

Единният цифров пазар ще донесе сериозен достъп на потребителите до цифрови стоки и услуги и улеснение за ежедневието им, както и сериозен достъп до нови клиенти на предприятията, заяви г-н Иванов. „Надявам се държавата да препотвърди решимостта си да влезе на този цифров пазар, изваждайки очакваното електронно управление. Важна тема са отворените данни така, че всяко предприятие да може да се възползва от тях и да повишава конкурентоспособността си“, добави Иванов.

 

Вторият панел на кръглата маса бе посветен на дигиталното предприемачество и създаването на е-менторинг екосистема. В него участие взеха представители на БАИТ, Президетството, София Тех Парк, Софтуерния университет и успешни български стартиращи компании. Те се обединиха около тезата, че е важно различните заинтересовани страни да работят заедно по темата предприемачество и да се комуникират добрите примери в областта. Кръглата маса се проведе в рамките на проекта Watify, чийто изпълнител за България е БАИТ.