Проф. Марио Монти: Европа само ще спечели от завършването на единния вътрешен пазар в ЕС

„Споделям вижданията на Проф. Монти, че единният вършен пазар в ЕС все още не е достигнал своето пълно завършване и не е развил целия си потенциал. Водени от визията му за по-задълбочена хармонизация на пазара, в Комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите работим за постигането на правилния баланс между по-добрата защитата на потребителите и възможностите за развитие на европейската икономика и бизнес“.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова след размяна на мнения с бившия премиер на Италия и еврокомисар за вътрешния пазар и правото на конкуренцията Проф. Марио Монти. Дискусията се състоя в рамките на първото за годината заседание на Комисията за вътрешен пазар на ЕП, провело се в четвъртък 14 януари 2015 г. в Брюксел. Проф. Монти и Паунова се обединиха около твърдението, че сливането на вътрешния пазар и дигиталния цифров пазар ще постигне необходимите за Европа растеж и нови работни места.

Евродепутатът допълни, че новите законодателни промени за съвременни правила за договорите за предоставяне на онлайн съдържание и онлайн продажбите на стоки са стъпка към хармонизирането на правилата за онлайн и офлайн търговия. Сред обсъдените теми бе и бъдещето на Шенген като двамата политици коментираха, че запазването му е ключово за икономиката на Съюза.