Принципът на свободно движение на граждани е постижение на ЕС, което не бива да бъде застрашено, а активно насърчавано

По време на втората работна сесия от новия мандат на Европейския парламент в Страсбург, евродепутатът от Групата на ЕНП(ГЕРБ) Ева Паунова направи изказване в пленарна зала относно имиграционната политика на Великобритания.

Повод за изказването беше публикувана от BBC информация, че партията на Дейвид Камерън има намерение да въведе квота, с която да сведе броя на имигрантите в страната от бъдещите държави-членки на ЕС до определен минимум. Първоначално е било планирано квотата да се отнася и за гражданите на България и Румъния, но засега изглежда, че идеята е замразена.

Г-жа Паунова разкритикува твърдението на британския министър-председател, че имиграцията внася голямо напрежение върху британското общество и икономика, като представи данни, които сочат точно обратното. Тя цитира актуален доклад на Европейската комисия, според който „имигрантите от по-бедните държави-членки на ЕС са нетни вносители в публичните финанси, те са с по-висок процент на участие на пазара на труда и се възползват по-малко от помощи и обществени услуги, отколкото е средното равнище за страната- домакин“.

Българският евродепутат припомни, че в днешно време е жизненоважно да се придържаме стриктно към основните принципи и ценности на Европейския съюз, за да можем да се съсредоточим върху това, да вървим напред и да избягваме регресивни политики.

„Ние, като членове на Европейския съюз, сме част от уникален обществен договор, който ни позволява да реализираме своя потенциал по възможно най-добрия начин, без ограничения и граници. Това е постижение, с което можем и трябва да се гордеем. То е и причината за това принципът на свободно движение да не бъде застрашаван, а напротив – да се насърчава активно“.

Това не е първият път, в който Ева Паунова се обръща към британския министър-председател. Преди шест месеца в отворено писмо до него тя коментира антиимиграционната риторика на Камерън, която съпътстваше премахването на ограниченията за български и румънски работници в ЕС. Тогава най- младият евродепутат в Групата на ЕНП го призова да води политика, основана на факти и реални преценки, а не на популистки настроения и митове.