Посланикът на дигиталните умения Ева Паунова: Българските потребители са на първо място в ЕС по използването на видеоразговори

„Според изследване на ЕК българските интернет потребители са на първо място в използването на услугите за видеоразговори в ЕС. На шесто място сме по употребата на социалните медии. Въпреки това оставаме на предпоследно място в Европа по отношение на възползването от възможностите, които предоставя дигитализацията за гражданите и бизнеса“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на организирана от нея и Гугъл работна среща на тема развитието на дигиталните умения в България. На срещата бе даден старт на Дигитален гараж, новата онлайн платформа на компанията за България. Тя предлага безплатни обучения за основни дигитални умения, започване на онлайн-магазин, работа с търсачки, анализ на данни и водене на кампании в интернет и социалните мрежи и е достъпна на адрес: https://digitalengarazh.withgoogle.com/.

„Създаването на устойчиви и таргетирани дигитални умения у хората може да бъде стимулът, който ще позволи на българските предприятия да възприемат цифровите технологии и да се възползват максимално от възможностите, предлагани от цифровата икономика. Няма универсално решение за този въпрос, но споделянето на обща визия и инвестирането на време, усилия и ресурси в изграждането на ключови ИКТ умения и предприемачески капацитет в следващото поколение са огромна стъпка в правилната посока“, допълни още г-жа Паунова.

В срещата се включиха още секретарят на Президента за иновациите Анна-Мари Виламовска, основателине на Flyver Антон Гавраилов и Тихомир Недев, основателят на Webit Пламен Русев. Te заедно с г-жа Паунова бяха избрани сред 100-те най-влиятелни личности в областта на дигитализацията от Централна и Източна Европа, според класация на вестник Файненшъл таймс. В срещата участие още взеха изпълнителният директор на Мусала Софт Елена Маринова и изпълнителният директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) Весела Калъчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *