Посланикът на дигиталните умения Ева Паунова: 9 хил. събития в 53 държави през 2016 г. – нов абсолютен рекорд за Европейската седмица на програмирането

„Радвам се, че за трета поредна година подкрепям Европейската седмица на програмирането, която през тази година поставя рекорд с 9 хил. събития, провеждащи се в 53 държави. Чудесна новина е, че през 2016 г. чрез усилията на Столична община и партньори като СофтУни, София ще се включи още по-активно с отворени лекции, които ще изграждат дигиталните умения на столичани от всички възрасти“. Това заяви евродепутатът и посланик на дигиталните умения Ева Паунова, която в неделя, 16 октомври 2016 г., поздрави участниците в Прогрaми{г}рай с нас! – едно от първите събития в рамките на Европейската седмица на програмирането в България и столицата. Организатор на събитието е СофтУни, чийто основател Светлин Наков също е посланик на електронните умения. В рамките на най-новата инициатива на университета SoftUni Kids деца на възраст от 7 до 14 години имаха възможност да се запознаят с програмирането, като направят своите първи опити на Scratch, Makey-Makey, Arduino Esplora and Mirco:bit.

Европейската седмица на програмирането/Europe Code Week (#codeEU) тази година се провежда в периода 15-23 октомври. Инициативата eSkills for Jobs е сред партньорите на проявата и тази година, като в това 4-то издание Седмицата е подкрепена и от организацията „Обществени Библиотеки 2020” – мрежа от 65 000 местни библиотеки в ЕС. В рамките на инициативата хиляди деца, младежи, родители и учители отново ще се съберат на събития в класни стаи и библиотеки в цяла Европа, за да се учат да програмират. Още през месец юни Ева Паунова отправи покана към сънародниците ни да се включат в инициативата. Посланиците и стейкхолдърите на #eSkills for Jobs България отново са активни с разнообразни инициативи, като общо в България са предвидени близо 50 безплатни семинари по различни ИТ теми. Детайлна информация за всички събития за 2016г. можете да намерите тук.

Миналата година над 570 000 европейци се включиха в близо 8000 събития в 46 държави, а инициативата eSkills for Jobs беше сред партньорите на проявата. Тази година инициативата ще бъде подкрепена от организацията „Обществени Библиотеки 2020” – мрежа от 65 000 местни библиотеки в ЕС, които имат за цел да организират кътове или работилници за програмиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *