Посланикът на дигиталните умения Ева Паунова: 1 млн. европейци се учиха да програмират по време на Европейската седмица на програмирането през 2016 г.

„За поредна година Европейската седмица на програмирането надмина резултатите от предходната година – този път с впечатляващите 70%. През 2016 г. близо 1 млн. европейци са се включили в едно от 23 хил. събития, провели се в 50 различни страни“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и посланик на дигиталните умения Ева Паунова по повод оповестяването на резултатите от провелото се през октомври 2016 г. пето издание на инициативата.

„Друга добра новина е, че близо половината от участниците в събитията са момичета или жени, а средната възраст на участник е 11 години. Радвам се, че за първи път имах възможността да програмирам заедно с две български момичета в Европарламента в рамките на събитието EUDojo, а в страната се проведоха над 70 събития“, коментира Паунова. Тя е оптимист, че изданието на Седмицата на програмирането, което ще се проведе в периода 7 – 22 октомври, ще бъде още по-успешно.

Ева Паунова кани всички желаещи да организират събитие в рамките на инициативата през 2017 г. да започнат да планират участието си отсега, както и да регистрират събитието си на http://codeweek.eu/. През 2016 г. близо 2 хил. училища взеха участие в предизвикателството да преподават програмиране на учениците си. Повече от 1/3 от тях успяха да достигнат до над половината си ученици и ще получат свидетелство за високи постижения в компютърната грамотност от Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *