Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел призова Европейската комисия да регламентира свободното движение на данни в ЕС

„Въпреки обещанията и широката подкрепа от страна на Европарламента и страните-членки, Европейската комисия не направи законодателно предложение, което да регламентира свободното движение на данни в Съюза. Комисията излезе само с комуникация, която дефинира добре съществуващия проблем за бизнеса в Европа, но не предлага решение за предотвратяването на протекционизма върху свободното движение на данни“. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) в рамките на пленарен дебат с еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тисен.

„Премахването на необоснованите изисквания за това данните да не напускат свободно дадена страна-членка би довело до растеж от 52 милиарда евро годишно в Европа или 0,37% ръст на БВП на ЕС. Тези печалби ще могат да бъдат използвани в продължаващия процес на цифровизация на европейската икономика и индустрия“, допълни Паунова. Тя призова Комисията незабавно да представи амбициозно законодателно предложение, което да отстрани и предотврати изискванията за локализиране на данните в единния пазар на ЕС в полза на европейските предприятия и потребители.

В комуникацията си „Стратегия за цифров единен пазар за Европа“ от май 2015 г. Европейската комисия обяви, че „необоснованите ограничения по отношение на локализирането на данни в рамките на ЕС трябва навременно да бъдат отстранени и предотвратени“. Комисията по-късно обеща законодателно предложение, което да гарантира „свободното движение на данните в ЕС“. Европейският парламент приветства тази инициатива в резолюция от януари 2016.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *