Ева Майдел: На финалната права сме до свободното движение на нелични данни в ЕС

„Гласуваният  регламент ще проправи път за развитието на технологии и изкуствен интелект, облачни услуги и анализ на големи данни.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по повод гласуването в Европарламента на позицията относно Регламента за свободно движение на нелични данни.

В доклада на Комисията по вътрешен пазар евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) успя да защити важни изменения и допълнения, които гарантират прилагането на Регламента за смесени потоци от данни, такива които съдържат лични и нелични данни. „В Европа имаме силен Регламент за защита на персонални данни – GDPR, веднъж приложен, той не може да бъде пренебрегнат. Важно е да имаме и силен регламент, гарантиращ свободното движение на нелични данни в съюза. Така ще е ясно, че двата регламента не си противоречат. Бизнесите ще имат конкретни правила за опериране, в която и да е страна от ЕС.“  коментира Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Проектозаконът гарантира, че компетентните органи ще имат достъп до нелични данни, съхранявани или обработени в друга държава-членка, за целите на регулаторен контрол, например за инспекция и одит. Също така насърчава създаването на кодекси за поведение, които да улеснят професионалните потребители свободно да преминават от един към друг доставчик на облачни услуги и да прехвърлят данни обратно към собствените си информационни системи.

През септември 2017 г. Еврокомисията предложи Регламент за свободния поток на нелични данни в съюза. Заместник-председателя на ЕК за Единния дигитален пазар Андрус Ансип благодари специално на Ева Майдел в Туитър за подкрепата и призова за бързо преминаване на Регламента. „За да се възползваме от възможностите, които цифровата революция предлага, в ЕС трябва да сме визионери и пионери що се отнася до законодателство, което едновременно да гарантира защита за потребителите, но и да предразполага бизнесът да бъде иновативен. Затова работих за законодателна инициатива, урегулираща свободното движение на нелични данни в ЕС, която е важна за цифровата икономика. Това допълни българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *