Mинистрите Василева и Лукарски и евродепутатът Паунова представиха възможностите на кръговата икономика пред българския бизнес

„Кръговата икономика може да повиши конкурентоспособността, да стимулира устойчивия икономически растеж и да създаде нови работни места в страната ни. Преминаването към този модел ще има ефект на намаляване на зависимостта от ресурсите и съкращаване на производствените цени в дългосрочен план. Няма бизнес, който да не планира развитието си в дългосрочна перспектива, затова възприемането на модела е въпрос единствено на време“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на конференцията „Кръговата икономика и възможностите за българския бизнес“, която се състоя на 23 април 2016г. в Дома на Европа в София.

Събитието, организирано от евродепутата и Министерството на околната среда и водите в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент, е първата среща на високо ниво по темата. Модератор на конференцията беше Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП.

В рамките на дебата, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева представи темата „Кръгова икономика за устойчива околна среда“. Тя подчерта, че около 40% от разходите за производство в Европа са за суровини. „Ето защо не е учудващо, че в разгара на икономическата криза еко-компаниите имаха най-устойчив растеж. У нас в национален план вече се работи активно за ресурсна ефективност“, заяви Василева.

В конференцията се включи и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който говори по темата „Иновации и конкурентоспособност – възможности за българския бизнес“. Министър Лукарски посочи ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) като важен инструмент за постигане на устойчиво развитие на икономиката, същевременно отчитайки необходимостта от преодоляване на ресурсните ограничености. „От началото на годината по ОПИК са подписани 420 договора по първата процедура за подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия. Надявам се изпълнението на заложените бизнес планове да доведе до реални резултати, които да са сериозна стъпка в посока преминаване към кръгова икономика“, допълни министърът на икономиката.

По време на дискусията участниците се обединиха около идеята да се проведат серия от събития по темата. Предвижда се второто от тях да бъде среща, на която да се представят технически детайли при кандидатстването за финансиране.