Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) връчи образователната награда на БАИТ и покани 12 победители в Брюксел

Eвродепутатът и посланик на Европейската комисия (ЕК) на електронните умения Ева Паунова връчи наградата на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) в най-оспорваната категория – „Образование“. Неин носител стана „Враца Софтуер Общество”, организатор на безплатни ИТ курсове и събития в града. По покана на г-жа Паунова победители в 12 категории на наградите ще посетят европейските институции в Брюксел като в рамките на визитата ще имат възможност да проведат работни срещи на високо ниво с представители на ЕК, евродепутати и неправителствени организации, активни в оформянето на регулаторната рамка на Дигитална Европа.

Церемонията се състоя във вторник, 23 февруари 2016 г. в иновационния форум „Джон Атанасов“ на „София Тех парк“. Сред връчилите награди на церемонията бяха също президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът Ивайло Калфин, заместник-министри, високопоставени мениджъри и представители на местната власт. На сцената заедно с представители на Враца Софтуер Общество се качи и кметът на града Калин Каменов, който си сътрудничи с евродепутата за налагането на града като дигитален център.

Образованието и уменията на бъдещето, които градим в момента, са пряко свързани с дигитализацията. България има уникалната възможност да бъде регионален център в Единния цифров пазар на ЕС. Важно е всички заинтересовани страни да разбират ползите от този шанс, който ни се открива. Софтуер Общество и кметът на Враца Калин Каменов без съмнение са част от случването на визията за България на уменията, технологиите, иновациите и предприемачеството“, каза г-жа Паунова при връчването на наградата.

Мисията на „Враца софтуер общество” е създаването на ИТ общество във Враца, което чрез качествено образование дава възможност на врачани да намерят предизвикателна и добре платена професия в родния си град. През 2015 г. организацията проведе седмица на програмирането, в която се включиха 250 участници и 25 лектори от водещи компании и бяха представени проекти в 13 модула, а специален гост беше Ева Паунова.

В условията на висока безработица сред младите хора, висок процент на икономически емигранти в работоспособна възраст и липсата на квалифицирани кадри, които да отговарят на нуждите ИТ бизнеса, в рамките на 2015 г. „Враца Софтуер Общество” успя да проведе безплатен 9 месечен обучителен курс с 60 курсисти (ученици, безработни и работещи), от които 10 души са започнали работа (8 в областния град и 2 в София), както и да привлече 2 ИТ компании в града, които дават възможност за работа на курсистите.