Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП): Качествените образователни системи се познават по реализацията на учениците в реалната икономика

“Качествените образователни системи по света се познават по резултатите и успехите на техните ученици, както и по реализацията им в реалната икономика. Затова ние в Образование България 2030 поставихме няколко конкретни цели, които да показват успеха или неуспеха на промените, включително и на въвеждането на дуалното образование. Работим за това да намалим процентът на отпаднали ученици и да направим така, че повече работодатели да намират подготвени кадри. Важно е да увеличим делът на завършилите средно образование, защото това означава, че с промените сме успели да ги задържим и те са видели смисъл от него”. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на официалния старт на кампанията „Учи, за да работиш” на вестник „24 часа”.

Откриването бе част от еднодневната конференция „Дуалното обучение: RE:старт”, състояла се в понеделник, 22 февруари 2016 г., в София Тех Парк. Кампанията е насочена към развитието на професионалното образование в България. В събитието участваха Президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерите Меглена Кунева и Ивайло Калфин, министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на комисията по образованието в Милена Дамянова и представители на бизнеса.

Според г-жа Паунова образование, което развива умения, залага на добиването на практически опит и на ученето как да работим в среда на иновации и нови технологии трябва да бъде припознато като национален приоритет. Тя допълни, че България набира все по-голяма популярност като държава с огромен потенциал да се превърне във водещия лидер в региона на дигитални технологии, иновации и предприемачество и въвеждането на дуалното образование е чудесна стъпка в тази посока. В рамките на събитието г-жа Паунова, като един от инициаторите на инициативата Образование България 2030, представи позицията на образователната коалиция.

Образование България 2030 подкрепя интегрирането на дуалното образование като съществен фактор за качествено образование, младежка заетост и икономическа устойчивост. Образователната коалиция е първото мултисекторно обединение за качествено образование в България, обединяващо публични институции, неправителствени и бизнес организации със споделена и дългосрочна визия за качествено образование в България до 2030 година.

В рамките на кампанията „Учи, за да работиш” ще бъдат реализирани поредица от събития в партньорство с публични, неправителствени и бизнес организации.