Иновациите и дигитализацията за повече растеж и работни места в Хасково и Харманли

„Дигитализацията и иновациите са предпоставка за успешното развитие на здравеопазването, сектора на услугите и други ключови области в нашите градове и региони. В Нидерландия това е приоритет, по който активно работим и е важно и българските градове да го заложат в своите програми. Развитието на технологиите и на икономиката, базирана на знание, да трябва да бъде катализатор на промените, свързани с подобряването на условията на живот в регионите“. Това заяви евродепутата от Нидерландия Ламберт ван Нистелрой по време на работна среща с кмета на Община Хасково Добри Беливанов и кмета на Община Харманли Мария Киркова в Европейския парламент в Брюксел. Г-н Беливанов и г-жа Киркова са в столицата на Европа по покана на българския евродепутат Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП).

Г-н ван Нистелрой е координатор за Групата на ЕНП в Комисията по регионално развитие на ЕП. Според него ключова роля в развитието на градовете има партньорството с бизнеса. Той насърчи българските кметове да работят повече в посока създаване на благоприятни условия за развитието на нови бизнес модели. Евродепутатът изяви готовност да съдейства на двата града при осъществяването на тематични партньорства с холандски градове. Например за развитието на културното наследство те биха могли да си сътрудничат с град Хертогенбос.

По време на срещата двамата кметове представиха дейността си по Националната програма за енергийна ефективност на много фамилни жилищни сгради. Хасково е една от първите три общини в страната по напредък по програмата. Само за няколко месеца общината направи широка кампания и успя да включи в програмата около 200 жилищни блока. До края на годината предстои да бъдат санирани повече от 70 от тях, приблизителната прогнозна стойност на договорите за ремонтни работи е около 70 милиона лева. Хасково и Харманли активно кандидатстват по отворени програми за финансиране на национално и европейско ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *