Хасковският бизнес с работни срещи и бъдещи партньорства в Брюксел

„Като част от семейството на МСП Европа, българските компании от Предприемачи – ГЕРБ (ПГЕРБ) имат достъп до мрежа от 400 000 предприятия в ЕС и оказват реално влияние върху политиките на европейско ниво.“ Това заяви председателят на МСП Европа Хорст Хейц, приветствайки група бизнесмени от Хасково на работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова. На 27 юни 2016 г. делегацията преведе редица дискусии с цел разширяване на техния бизнес и създаване на нови международни партньорства.

В рамките на дебат с МСП Европа, най-голямата асоциация за малки компании на континента и част от семейството на Европейската Народна Партия, делегацията беше запозната с начините за оказване на влияние върху политиките формиращи бизнес средата в Европа. „МСП са не само икономически, но и политически фактор, и ви насърчаваме да бъдете активни и да търсите нови контакти във вашите сфери, за което ние можем да ви сътрудничим“, подчерта г-н Хейц. Той представи съвместните планове на МСП Европа, ПГЕРБ и евродепутата Ева Паунова за организацията на регионална конференция в България, на която да бъдат изградени насоки за европейските институции с цел подобряване достъпа на финансиране за бизнеса.

Бизнесът от Хасково също проведе работна среща с Аргиро Карачалу и Дарина Ботсова от генерална дирекция „Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП“ на Европейската комисия. Представени бяха възможностите за финансиране по програмите Хоризонт 2020 и Косме. Г-жа Карачалу поясни, че „ЕС предоставя менторство за развитието на бизнеса, например чрез Инструмента за МСП по програма Хоризонт 2020. Програмата Косме, от друга страна, осигурява кредити за МСП чрез посредничества с банки , като в България за три години ще бъдат предоставени 200 млн. лв.“ Г-жа Ботсова представи Европейската мрежа за предприятия (Enterprise Europe Network), която обединява над 20 000 предприятия и 600 експерта в цяла Европа. Мрежата предоставя директна подкрепа за бизнеси и разполага с офиси в София, Враца, Русе, Добрич, Ямбол, Стара Загора, Пловдив и Сандански. Бизнес делегацията също посети централата на Австрийската бизнес камара в Брюксел, където председателят на ЕС отдела на камарата Мартин Шмид обсъди с тях възможности за партньорства и съвместни проекти.

Делегацията включва представители с компании в областта на строителството, недвижимите имоти, земеделието, машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост и др. Към групата се присъедини и Иван Бодуров, победител в конкурса „Най-добрата идея за start-up бизнес“, провел се в град Шумен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *