Google подкрепя младите предприемачи в България

В София бе даден старт на #GenerationD – кампания за подкрепа на дигиталното предприемачество.

В четвъртък, 24 септември 2015 г., в Дома на Европа в София американският ИТ гигант Google проведе първата си конференция в България. Събитието бе реализирано съвместно с Предприемачи-ГЕРБ, Младежи-ГЕРБ и евродепутата Ева Паунова. Конференцията на тема „Младите предприемачи в дигиталната ера“ даде старт на инициатива за подкрепа дигиталното предприемачество в България #GenerationD. Основни участници бяха кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, директорът на Google за връзки с публичния сектор и правителствата на ЕС Георгиос Маврос и евродепутатът Ева Паунова.

Според Йорданка Фандъкова София има реалния шанс да се превърне в регионален център на единния цифров пазар в Европа. Тя представи усилията на столицата в посока развитие на електронното управление, умните системи за управление на трафика и градския транспорт. Фандъкова изрази ангажимента на Столична община да отвори данните си за гражданите и бизнеса.

Според г-н Маврос от Гугъл, България има едни от най-добрите ИТ специалисти в света, а София може да бъде старт-ъп хъбът на Балканите. Той представи програмите, с които компанията насърчава дигиталните умения и предприемачеството в Европа. До края на 2016 г. гигантът планира да организира курсове за дигитални умения за 1 млн. европейци.

Според евродепутата Ева Паунова промените в технологичния сектор тепърва предстоят, поради което е ключово всички участници в пазарната икономика да са информирани и компютърно грамотни. Като приоритет тя определи брандирането на страната ни като първата държава с часове по програмиране още в начално училище.

„Живеем в бързоразвиващ се дигитален свят, създава се нов икономически модел. Вече говорим не просто за предприемачество, а за дигитално предприемачество, за облачни технологии, цифровизация на производството“, заяви председателят на ПГЕРБ Валя Чилова, която откри събитието, заедно с председателя на МГЕРБ Георг Георгиев. В него се включиха още отговарящият за връзки с публичния сектор и правителствата за Централна и Източна Европа в Google Марчин Олендер и млади български предприемачи. На събитието присъстваха над 180 граждани и представители на бизнеса.

В рамките на посещението високопоставените представители на Гугъл проведоха среща с Йорданка Фандъкова, на която начертаха възможности за взаимодейстие между компанията и общината с цел насърчаване на предприемачеството, най-вече сред младите граждани.