Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова награди победителите в националния конкурс на Съвета на жените в бизнеса „Стажът – първа стъпка в моята кариера“

Мирослава Маринска, стажант в УниКредит Булбанк в Пловдив, спечели първа награда в националния конкурс за есе на тема: „Стажът – първа стъпка в моята кариера” на Съвета на жените в бизнеса. Конкурсът е част от Националната стажантска инициатива на Съвета под патронажа на евродепутата Ева Паунова, която връчи лично призовете в състезанието. Специален гост на цермонията по награждаването беше кметът на София Йорданка Фандъкова.

В конкурса на Съвета с голям интерес се включиха десетки стажанти от цялата страна. Журито, съставено от членовете на Борда на Съвета, избра петима финалисти: Борис Акалиев (стажант в Мтел), Виктория Радева (Джуниър Ачийвмънт България), Ивиана Младенова (ЧЕЗ България), Мирослава Маринска (УниКредит Булбанк), Янита Симова (Астра Зенека).

„За повечето младежи, които тепърва започват да градят кариера, стажът е задължителната първа стъпка. Тя позволява на младия човек да придобие знания и умения, да изгради способности за работа в екип, да си свери часовника за своята подготвеност и реалистичността на очакванията си. Понякога този сблъсък с реалността преминава гладко и безболезнено, друг път изважда на бял свят нуждата от преосмисляне на целите и амбициите. Но и в двата случая той е полезен и необходим, защото позволява на младежите да изпробват себе си в реална работна среда“, заяви д-р инж. Боряна Манолова, председател на Съвета на жените в бизнеса и главен изпълнителен директор на Siemens България.

„Бизнесът и институциите трябва да вървят ръка за ръка в осигуряването на възможности за развитие на младите хора. Това е успешният модел, който ще създаде среда и стимул за реализация в България“, каза Ева Паунова. Тя сподели, че също е правила стажове в различни компании и и институции, което й е дало възможност да събере приятели и съмишленици за дългосрочни каузи, които сега защитава като евродепутат.
„В екипа ми винаги привличам и много млади хора, които дават полезни насоки какво трябва да се прави. Столична община с удоволствие също би се включила активно със свои стажанти в следващата инициатива на Съвета. Можем да предложим възможности за стаж в сферите на зелени системи, транспорт, технологии и т.н. Националната стажантска инициатива на Съвета на жените е проект, който дава възможност на образовани млади хора да приложат наученото на практика в реална работна среда“, каза Йорданка Фандъкова.

Победителят и останалите финалисти ще се срещнат с Ивайло Калфин, заместник министър-председател на България и министър на труда и социалната политика. Те получават и покана за допълнителен стаж в подходяща за техния профил и кариерно развитие компания от Съвета. Виктория Радева е отличена със специална награда – възможност за участие в организацията на международната конференция Global Women Leaders‘ Forum, която се организира от Съвета през следващата година в България под патронажа на UNESCO и на генералния директор на UNESCO Ирина Бокова. Всички финалисти ще бъдат поканени в менторската програма на Нестле България.

Есетата бяха оценявани според професионално подбрани критерии, сред които мотивация за кариерно развитие, за работа в България, яснота на изложението, оригинален подход и др.
„Компаниите от Съвета на жените в бизнеса всяка година приемат над 1200 стажанти, като около 25% получават възможност за постоянна работа след приключване на стажа”, обяви Ваня Кънева, директор Човешки ресурси на ЧЕЗ България. Националната стажантска инициатива на Съвета е програмата в България с най-широкия профил на възможности за стаж във всички икономически сектори у нас – финанси, енергетика, здравеопазване, производство, високи технологии, услуги и т.н. Целта на инициативата е подкрепа за млади специалисти и таланти да реализират потенциала си в България.