Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) и кметът Даниел Панов представиха проучване за състоянието на бизнеса в област Велико Търново

Време е учебните заведения да започнат да създават  кадрите, от които се нуждае бизнесът – така ще дадем тласък на икономиката, за да се преборим с един от най-сериозните проблеми на нашето време – младежката безработица. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на пресконференция, която се проведе в Народното събрание. Целта на събитието беше да бъдат представени резултатите от социологическо изследване относно състоянието на бизнеса във Велико Търново, инициирано от българския евродепутат от ГЕРБ. В пресконференцията участие взеха Даниел Панов, кмет на Велико Търново, Милена Дамянова – председател на парламентарната Комисия по образование и наука, Красимир Велчев – заместник-председател на ПГ на ГЕРБ и Калин Каменов – заместник-министър на младежта и спорта и кандидат на ГЕРБ за кмет на Враца.

„Според проучването, 70% от фирмите не подържат международни бизнес партньорства и едва 26% са печелили европейско финансиране – негативни статистики, за чиято промяна работим усилено“, подчерта кметът на Велико Търново Даниел Панов. В тази връзка, Ева Паунова заяви, че е важно повече компании да са представени онлайн и да развиват електронна търговия – в момента едва 13% от предприятията се развиват в тази посока. Българският евродепутат сподели, че скоро Агенцията за малки и средни предприятия ще има представителство във Велико Търново, което ще помогне на повече фирми да се разраснат и да получат подкрепа за своите дейности.

По данни на проучването само 2,3% от предприятията са назначили млади хора под 30 години по стажантски програми. „Това е тенденция, която трябва да преобърнем, защото възможностите за практически стаж са първа и основна стъпка за младежите при тяхната професионална реализация“, подчерта Калин Каменов. Въпреки че на декларативно ниво повечето работодатели са съгласни, че е важно на младите хора да бъдат предоставяни повече възможности, само една трета (32%) от мениджърите предпочитат да наемат млади хора с малък опит или без опит. „Радвам се да видя, обаче, че една четвърт от работодателите са готови да осъществят обмен в образователните институции и университетите – само чрез такива консултации и съвместна работа можем да идентифицираме уменията, необходими за пазара на труда, и да ги развиваме у учениците и студентите. В момента 37% от бизнеса не успява да си набави необходимите кадри“, допълни Паунова.

Според Красимир Велчев, важно предизвикателство е набавянето на технически кадри, което е заложено и в новото законодателство за образованието. Милена Дамянова  заяви, че новите закони дават възможност за тясно специализиране по професия, което ще спомогне набавянето на специализирани кадри.

Социологическото изследване, което обхваща 350 фирми в региона на Велико Търново, проучи нагласите на работодателите към настоящите предложения на трудовия пазар и актуалните потребности от специалисти и служители. Целта е да има по-добра комуникация и програмите на учебните заведения да бъдат съобразени с конкретните нужди на бизнеса в региона на Велико Търново, където се намира един от информационните офиси на Ева Паунова.