Ева Майдел организира форум „Образование, кадри, растеж” в Димитровград

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел организира среща-дискусия на тема „Образование, кадри, растеж” в Димитровград. Домакин на форума бе кметът на Димитровград Иво Димов, а в дебатите участваха народният представител от ГЕРБ-Хасково Евгения Ангелова, областният управител на Хасково Станислав Дечев, представители на образователни институции, НПО и граждани.

„Много съм впечатлена от променящия се Димитровград. Всеки път, когато идвам тук, виждам, че се надгражда, работи се с размах”, сподели Ева Майдел. Тя подчерта, че е важно усилията на кмета и екипа му да бъдат подкрепени, за да знае градоначалникът, че е на верния път. „В мое лице вие имате верен съмишленик, а вашата работа трябва да бъде вдъхновение и за останалите общини”, увери Ева Майдел.
„Премиерът Бойко Борисов, който задава дневния ред на ЕС, успя да постави темата за Западните Балкани като основен приоритет не само на нашето председателство, но и на ЕС. Освен това много сериозно се работи и по другите два наши приоритета – бъдещето на младите хора и конкурентоспособността и инвестициите. А едни от най-трудните инвестиции са тези в образованието”, заяви Ева Майдел и допълни, че тези инвестиции обаче се възвръщат и оправдават. „Затова нашите усилия са насочени в тази посока“, категоричен бе евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Над 80 граждани на ДИмитровград се включиха в дискусията

През последните години в община Димитровград бяха направени редица големи инвестиции. Предстои стартът на още нови производства и това безспорно ни изправя пред най-сериозния проблем – кадрите и работната ръка. Затова този проблем ще дебатираме с най-работещия евродепутат – Ева Майдел. С тези думи кметът Иво Димов откри форума „Образование, кадри, растеж”. Той подчерта, че направените инвестиции в Димитровград всъщност са успехи за цялата област.

„174 хил. души живеят на 30 минути път от Димитровград, през общината минават 3 европейски коридора, налице е бърза връзка с няколко международни летища. Основен катализатор за икономическото развитие на общината обаче безспорно е АМ ”Марица”, която доведе в региона инвеститорите“, призна Иво Димов. По думите му анализът на Industry Watch показва ясно какво ще се случи в региона през следващите години, затова ние трябва да бъдем готови най-вече за изискванията на пазара за труда. „Усилията ни са насочени към това да задържим младите хора тук, като им създадем условия да работят, да се установят и да развиват в областта“, обясни градоначалникът.

Иво Димов, Станислав Дечев и Евгения Ангелова бяха другите говорители на форума

„В Димитровград днес имаме удоволствието да видим не само най-работещия евродепутат, но и най-работещия кмет”, призна пред аудиторията народният представител Евгения Ангелова. „Професиите, които осигуряват реална реализация и възможности за професионално израстване, вече се предлагат в средното образование, благодарение на сътрудничеството с бизнеса. Правителството работи активно и последователно за развитие на добра бизнес среда у нас. В сектор образование вече са предприети необходимите промени за въвеждане на дуалното образование и резултатите ще бъдат видими съвсем скоро“, уточни тя. Ангелова коментира, че се работи заедно с бизнеса за подготовка на най-търсените професии. „Вече е облекчен режимът за достъп до трудовия пазар в страната на висококвалифицирани кадри, както и за такива в сезонна заетост. В допълнение парламентът направи редица промени в законодателството, за да облекчи административната тежест за фирмите и гражданите. Всички тези мерки, заедно с добрите финансови показатели, неизменно водят до сигурна и стабилна среда за инвестиции в България“, подчерта Евгения Ангелова.

Областният управител на Хасково Станислав Дечев подчерта, че приоритет в неговата работа остава професионалното образование. Той припомни, че в рамките на Първата седмица на професионалното образование е успял да събере заедно професионалните училища и бизнеса, за да се презентират и да убедят родителите в необходимостта от професионално образование за децата им. „Знам, че всички родители искаме децата ни да се развиват и да учат, но изборът на професия не означава, че това няма да се случи. Напротив, професионалната реализация ще бъде още един мотив младите хора да останат да работят и да се развиват тук”, обясни Станислав Дечев.

Кметът на Димитровград Иво Димов от своя страна изтъкна изключителните заслуги на екипа си за успехите в Димитровград и подчерта, че винаги при всички свои проекти е получавал подкрепа от Областна администрация Хасково и институциите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *