Европейският съюз насърчава обмен на ученици и учители между държавите-членки чрез палитра от платформи и проекти

„Образованието е много важен фактор при изграждането на идентичност. С оглед на събитията след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС и нарастващия евро-скептицизъм, образованието следва да насърчава чувството за принадлежност към Европейския съюз“, смята българският депутат в Европейския парламент Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП.

Често при срещи с граждани в България депутатът получава въпроси от ученици, студенти и учители за възможностите за обмен в сферата на образованието. В отговор на гражданския интерес Паунова отправи писмено запитване към Европейската комисия, за да получи повече информация по темата.

В отговора си Комисията посочва, че насърчава, подкрепя и допълва дейностите на държавите членки в областта на образованието, като същевременно зачита тяхната цялостна отговорност за образователната политика.

Важно е да се спомене, че учебниците, учебните програми и обучението на учителите са от изключителната компетентност на съответните регионални и национални органи. Зачитайки този принцип, ЕК подкрепя европейското измерение в училищното образование и обучението за Европейския съюз в училище, главно чрез проекти за сътрудничество и чрез мобилността на участниците в образователния процес в рамките на „Еразъм +“.

Платформите „Електронно побратимяване“ и „Портал за училищно образование“ са форуми за учители и други членове на образователния персонал в училища за разработване на съвместни проекти и за обмен на мнения и опит. В тези платформите могат да се открият разнлични онлайн ресурси, изготвени и представени от преподавателите и други заинтересовани страни, които могат да бъдат използвани за „Обучението за Европейския съюз в училище“, освен това ЕК създаде „Кът на учителя“, с учебни материали за ЕС.

Еврокомисията управлява инициативата „ЕС се завръща в училище“, когато служители от институциите на ЕС се връщат в техните училища в държавите членки за да обсъдят различни теми, свързани с Европейския съюз с учениците и за да дадат шанс на младите хора да опознаят Европейския проект отблизо. Само през 2015 г. над 650 служители на ЕС, както и членове на националните правителства се срещнаха със 74 000 ученици от всички държави членки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *