Европейският пакт за младежта ще създаде 100 000 нови качествени работни места и стажове за млади хора

„Напълно подкрепям инициативи, които искат да приложат успешни модели за развитието на младежкия потенциал“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на събитието Enterprise 2020 Summit, отбелязващо старта на Европейския пакт за младежта. Паунова бе поканена да подкрепи инициативата от еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси, уменията и мобилността на труда Мариан Тайсън и водещатаевропейскатабизнес мрежаза корпоративна социална отговорност CSREurope.

Пактът обединява публичния сектор, търговски камари, бизнеса, образователни центрове, региони, младежки НПО и изследователски институти, които ще си сътрудничат в отварянето на поне 100 000 нови качествени работни места и стажове за млади хора чрез създаването на 10 000 бизнес-образователни партньорства. Първите резултати от тази съвместна работа ще бъдат представени на среща на върха Enterprise-Еducation през декември 2017г.

Инициативата се осъществява под патронажа на Негово величество краля на Белгия Филип и е подкрепена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Вицепредседателят на ЕП Райнер Вийланд и Паунова сред евродепутатите, които подкрепят Пакта за младежта на ЕК.