Евродепутатът от ГЕРБ/ЕПП Ева Паунова се застъпи за ясни правила в интернет пространството

 „Интернетът се превръща във фактор, който ще оформи бъдещето в много отношения и неговото правилно управление представлява един много важен тест за нас“, заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на конференцията на Европейската Комисия  „Европа 2030: Цифровата революция и отвъд“. Събитието, което се състоя на 12 ноември в Брюксел, беше открито от заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева. В него се включиха още Роберто Виола, генерален директор на Директорат на Европейската комисия и Йоан Паску, заместник-председател на Европейския парламент.

Ева Паунова беше лектор в панела „Дигиталната революция и отвъд“, заедно с белгийския вицепремиер Александър де Кру и евродепутатите Кая Калас (Алианс на либералите и демократите за Европа) и Алесия Моска (Социалисти и демократи). Организираният от изследователския институт ESPAS дебат адресира перспективите предоставени от цифровите технологии за развитието на бизнеса, правителството и образованието. Г-жа Паунова подчерта значението на интернет пространството като инкубатор и инструмент за икономически растеж, заетост и създаване на нови предприятия, но и като потенциална заплаха за дестабилизиране на държавите и тяхната сигурност.

„Необходимо е ЕС да поеме водеща роля и да се опита да установи нови правила за Интернет пространството. Правила, които да възпрепятстват неговата неправилна употреба и злоупотреба“. Евродепутатът призова за изготвянето на политически процес, който да определи международните правила и задължения в киберпространството.