Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, вицепремиерът на Китай Лиу Яндун и еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич наградиха победителите в конкурса "Китай без граници"

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, вицепремиерът на Китай Лиу Яндун и еврокомисарят по образованието, културатa, младежтa и спортa Тибор Наврачич наградиха победителите в конкурса „Китай без граници“. Церемонията по връчването на наградите се състоя във вторник, 15 септември 2015 г., в Брюксел. Конкурсът, в които се включиха над 500 участника, се проведе със съдействието на Китайското представителство към ЕС и Колежа на Европа по случай 40-годишнината от дипломатическите отношения между Китай и ЕС.

 

Ева Паунова, която е посланик на инициативата „Китай без граници“, бе член на специалното жури на конкурса заедно с комисар Наврачич, вицепремиерът и министър на външните работи на Белгия Дидие Рейндерс и посланикът на Китай в ЕС Янг Януи. Сред 15-те победители в състезанието, които получиха възможност да посетят Китай, е и българинът Димитър Папукчиев. В рамките на конкурса всеки участник имаше възможност да изрази свободно своята визия за бъдещите отношения между Китай и ЕС под формата на есе, снимка, видео или изящно изкуство.

 

В моменти на геополитическа нестабилност е важно да градим мостове между културите и да поддържаме добри дипломатически отношения. Китай е не само основен търговски партньор за Европа, а и държава с богата култура и история. Конкурсът „Китай без граници“ доказа, че за културата и таланта няма граници. Впечатлена съм от креативността на всички участници, отбеляза Ева Паунова, която е и най-младият член на Делегацията за връзки с Китайската народна република в ЕП.