Ева Паунова: Smart City трябва да се превърне в запазената марка на Бургас

„Бургас е един от най-иновативните и бързо развиващи се градове в страната и „smart city“ може да се превърне в неговата запазена марка.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на събитие на тема „Умни решения за устойчив град“, което се състоя на 17 септември 2015г. в град Бургас. Дискусията се осъществи с подкрепата на кмета  Димитър Николов,като в нея се включиха Красимир Стоянов, управител на ОПАК ГРУП и Ивайло Стоянов, представител на Hewlett Packard – България.

В рамките на дебата Ева Паунова посочи, че двеста хиляди души през следващите три години всеки ден ще мигрират към големите населени места, което изисква нови устойчиви решения за управление на градската среда. „Тук говорим за един изцяло нов икономически модел, базиран на технологиите. България е една от страните, които имат уникалната възможност да бъдат лидери във вече случващата се дигитална революция“, допълни българският евродепутат. Паунова изтъкна два важни елемента от „умния град“ – изграждането на мрежова инфраструктура и събирането и интелигентното прилагане на данни.

Ивелина Стратева, представител на община Бургас, представи иновативните решения в града, модернизирането на градската среда и предстоящото осъществяване на проекти като смарт видео наблюдение, обновени информационни табла в градския транспорт и „умни“ приложенията в образованието. Участниците в събитието се обединиха около тезата, че с помощта на иновативните технологични решения трябва да бъде изградена единна, оптимизирана система за управление. „Радвам се да видя, че философията Умен град е заложена в управлението на инфраструктурата и услугите в Бургас. Това ще предостави достъп до редица услуги за гражданите, а населените места ще използват наличните им ресурси по възможно най-ефективния и продуктивен начин“, заключи Ева Паунова.

В края на събитието кметът на град Бургас Димитър Николов и Ева Паунова откриха соларната пейка BusinessEgg. Инсталацията, създадена по идея на Бизнес инкубатора в града, е първа по рода си в България и позволява зареждането на електронни устройства.