Евродепутатът Ева Паунова посети бреговия център за управление на корабоплаването в Бургас

„Бургас вече разполага с редица „умни“ системи за управление – включително за морския транспорт. Градът е не само бързо развиващ се smart city, но и „смарт“ морски център, впечатляващ с най-модерните технологии в черноморския басейн.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на посещението си в бургаския брегови център за управление и информационно обслужване на корабоплаването, което се състоя на 17 септември 2015г.

Проектът на стойност над 32 милиона лева е изграден по проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове“, като 28 милиона лева е съ-финансирането от ЕФРР чрез оперативна програма „Транспорт“. Според директора на ДП „Пристанищна инфраструктура“ Ивайло Иванов, информационната система ефективно управлява трафика на плавателните съдове, като също пречи на контрабандата. „Системата улеснява и комуникацията с бреговите служби, като дава възможност за електронна обмяна на документи с плавателните съдове“, допълни той.

Кулата за наблюдение работи заедно със съседните черноморски държави, ръководи спазването на системата за движение в морските пространства на България, събира информация и координира действията на корабите. Същият център е изграден и в във Варна, като двете новопостроени съоръжения поддържат постоянна връзка и обменят информация, за да се улесни контролът и сигурността на плавателните съдове.

Посещението на Ева Паунова бреговия център за управление на корабоплаването се проведе в рамките на европейската седмицата на мобилността (16-22 септември). В Бургас седмицата се отбелязва с редица събития и инициативи на тема „Чист въздух-ти си на ход!“.