Евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) взе участие в кръгла маса на тема „Бизнесът и институциите в подкрепа на младежката заетост“

В сряда, 8 април 2015 г., евродепутатът Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) посети фабриката на Нестле в град София и взе участие в кръгла маса на тема „Бизнесът и институциите в подкрепа на младежката заетост“. Това се случи в рамките на инициативата „Алианс за младежта“ (Alliance for YOUth), която има за цел да се справи с младежката безработица в Европа.

 

Според Ева Паунова инициативата „Алианс за младежта“ е не просто важна, тя е нужна, защото чрез нея можем да помогнем на младите хора да намерят своя път в професията и в живота. „Програмата на практика произвежда професионалисти, от които икономиката има нужда, за да се развива. Те са ключови за бъдещето на бизнеса, но и на обществото. Като евродепутат, аз лично полагам усилия, с дейността си да насочвам вниманието към важността на темата образование и връзката му с бизнеса.“, добави тя.

 

В инициативата са включени 200 социално отговорни компании, които се ангажират да създадат над 100 000 работни места за младите хора през следващите години. За последните 6 месеца над 1400 млади хора в България са се възползвали от възможностите за работа или стаж в рамките на инициативата „Алианс за младежта“. Компаниите-участници в Алианса са организирали над 80 различни събития и обучения с участието на повече от 30 000 български младежи.

 

Ева Паунова подкрепя „Алианс за младежта“ от самото му начало. На 18 септември 2014 г. тя участва в събитие във Веве, Швейцария, посветено на инициативата, а на 24 септември 2014 г. се включи в представянето й в София. На 2 юни 2015 г. в Европейския парламент предстои да бъде направена презентация на резултатите от инциативата.

 

В кръглата маса участие взеха още заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, изпълнителният директор на Нестле България Хуан Карлос Пералехо, представители на компаниите, членове на Алианса в България и едни от първите младежи, намерили своята реализация в рамките на инициативата.