Българският евродепутат Ева Паунова проведе публична дискусия на тема „България, която искаме да имаме в Европа”

В сряда, 8 април 2015 г., българският евродепутат и заместник-председател на Международното ервопейско движение Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП) проведе дискусия на тема „България, която искаме да имаме в Европа”. Дискусията бе организирана от Европейското движение и Европейското младежко движение – България в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент в България и се състоя в Дома на Европа в София.

 

Pазликата между ЕС и всякакви други наднационални системи, създавани някога e демократичният принцип. Всяко едно решение на ЕС е съобразено с него и е резултат на избори и преговори. Това е една голяма възможност за България, защото ЕС дава шанс на активните без значение от размера на държавата, от която са. Пример за това са постовете, които председателят на ЕК Юнкер и заместник-председателят на ЕК Геоергиева заемат“, заяви Паунова.

Тя допълни, че шансовете за нас българите ще стават все по-добри, например със завършването на единния цифров пазар. Това един от процесите, които вървят в момента в ЕС и може да доведе до преки ползи във формата на шансове за активните хора в България. Според нея от всички ни зависи дали ще използваме принципите, които ни дава Европа, за да направим България такава, каквото искаме да бъде.

В дебата участие взеха още евродепутатът Андрей Новаков, народният представител Георг Георгиев, генералният секретар на Европейското движение – България Велко Иванов и заместник-председателят на Европейското младежко движение – България Траян Димитров. Те се обединиха около идеята, че ключови фактори за по-успешно позициониране на България в Европа са развието на предприемаческата култура в страната, въвеждането на гражданско образование в училищата и обединяването на усилията на проевропейско мислещите българи.