Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) събра в ЕП стартиращи дигитални компании от цяла Европа и България

„Радвам се, че България все по-често е давана за пример в областта на дигиталните технологии в Брюксел. Преди дни София и Бургас бяха посочени за пример за интелигентни градове, а днес българска стартираща компания, предоставяща качествени услуги в облак, представя дейността си в Европарламента редом с компании от Германия, Белгия, Италия и Испания. Гордея се, че и моите екипи в Брюксел, София, Хасково, Велико Търново и Стара Загора използват услугите на тази компания в работата ни“. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която откри конференцията „Единен цифров пазар – Ракетно гориво за стартиращите компани“, провела се в четвъртък, 9 март 2017 г., в Европарламента в Брюксел.

Организатори на конференцията са българският евродепутат Ева Майдел и нейните колеги Юлия Реда от Германия и Брандо Бенфей от Италия. Събитието се състоя под шапката на Дигиталната интергрупа в ЕП – обединение на политици, подкрепящи процесите на дигитализация в Европа. В събитието участваха над 10 стартиращи компании от всички точки на ЕС, асоциации, НПО и представители от Еврокомисията и кабинета на зам. председателя на ЕК за единния цифров пазар Андрус Ансип. България бе представена от Туньо Зафер от българската компания pCloud.

Те се обединиха около тезата, че законодателството на европейско ниво трябва да бъде моделирано по начин, който не спъва иновациите и новите бизнес модели. Компаниите, които основно са засегнати от промените в европейската рамка за авторското право, изразиха позицията, отстоявана и от българския евродепутат, че правилата трябва да отразяват интереса не само на един сектор, а на всички праводържатели, издатели и творци. Майдел увери участниците, че основен приоритет в дейността й е съвсем скоро в Европа да има законодателство, гарантиращо свободното движение на данни в ЕС, което е ключово за бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *