Евродепутатът Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Наградата на Кристина Цветанова е признание за България в сферата на социалното предприемачество

„Изключително съм щастлива, че успях да се срещна с толкова предприемчива и креативна жена като Кристина Цветанова. Нейното отличие за Изгряващ иноватор, връчено на международния Ден на Жената, е признание за България в сферата на социалното предприемачество.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) по повод награждаването на единственият финалист от България в четвъртото издание на Европейската награда за жени иноватори.

Кристина Цветанова е главен изпълнителен директор и съосновател на австрийското дружество BLITAB Technology, произвело първия таблет за незрящи, наречен BLITAB. Тя е първият носител на новосъздадената категория „Изгряващ иноватор“ на Европейските награди за жени иноватори, с награден фонд от 20 000 евро. Таблетът BLITAB превежда дигиталното съдържание в Брайлова азбука, като по този начин дава шанс на незрящите и хората с увредено зрение да използват дигиталните технологии и онлайн информационни източници. Освен сърфиране в интернет, таблетът има функцията да превръща плоски изображения в 3D, така че да позволят ‘разчитането’ им от хората с увредено зрение.

Конкурсът за жени иноватори се провежда от 2011 г., като това е четвъртото издание. До участие в надпреварата се допускат жени, които са станали основатели или съоснователи на дружество преди януари 2015 г., като оборотът на това дружество трябва да е поне 100 000 евро. Участниците или техните дружества трябва да са ползвали преди публично или частно финансиране за научни изследвания и иновации, независимо от неговия източник. Европейският комисар за изследвания, наука и иновации Карлош Моедаш бе домакин на церемонията и поздрави и четирите дами призьори. „Иновациите, които четирите победителки са развили от идея до присъствие на пазара, са забележителни не само от бизнес гледна точка, но и поради това, че те ще бъдат от полза за много хора в Европа и извън нея и ще допринесат за подобряване на живота им.“, заяви Моедаш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *